Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Tomáš Tesař

PETR KOLÁŘ: Boj v ODS: Jak se chovat ke Kalouskovi a spol.

Pokud bychom chtěli parafrázovat slogan TOP 09, šlo to nakonec rychle. Víc, než si myslíte.

Po sobotním výsledku prezidentské volby musel být hlavní stratég Topky Miroslav Kalousek nejšťastnějším člověkem v zemi. Pokud by totiž na Hrad usedl Karel Schwarzenberg, čekaly by Kalouskovu stranu vážné problémy. Vždyť kdo ze zhruba dvou a čtvrt milionu voličů, kteří hodili hlas Schwarzenbergovi, by ve volbách do sněmovny udělal to samé s lístkem TOP 09 s lídrem Kalouskem?

 

Vzhledem k rozjeté kampani prezidentského kandidáta se tak dala čekat pouze záminka pro to, jak co nejdříve dosáhnout voleb do sněmovny.Na Schwarzenbergovu kampaň se v takovém případě dá navázat přepisem hesla: Když není Karel prezident, zvolte ho premiérem. A jelikož má Kalousek dobrou zkušenost s tím, že bezdůvodní rozbíječi vlády to od voličů dostanou „sežrat“, musel vynalézt nějaký „ušlechtilý“ důvod. Tím se stal požadavek na přistoupení do evropského fiskálního paktu, který před rokem (!!!) odmítl podepsat premiér Petr Nečas. Ten požadavek působí opravdu „ušlechtile“: my, TOP 09 jsme pravice proevropská a zodpovědná, ODS nezodpovědně protievropská.

 

Zamotané hlavy v ODS


Faktem je, že občanští demokraté z toho mají před zítřejším jednáním koaličních špiček pořádně zamotanou hlavu. Postoj Topky je pro ně polarizační hned ze dvou důvodů: pokud Kalouskovi a spol. ustoupí, nedokážou to srozumitelně vysvětlit ani těm skalním voličům, kteří jim ještě zůstali. Když neustoupí, riskují tím pád čím dál pracněji a upachtěněji udržovaného kabinetu. To by samozřejmě s největší pravděpodobností znamenalo Nečasův konec.

 

Kalouskův krok proto ještě víc rozdmýchává spor koncepcí dua místopředsedů ODS, kteří si dělají zálusk na křeslo Petra Nečase v čele strany. Plzeňský Jiří Pospíšil s jihočeským Martinem Kubou sice občas vytvoří fungující tandem, ale odsud pocuď. Společně sice dokážou mazat schody Petru Nečasovi, zároveň ale tvrdě bojují o to, kdo z nich by mohl obsadit jeho místo. Jednou ze třecích ploch, na níž se proti sobě vymezují, je právě postoj k TOP 09.

 

Bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil (spolu se svým vodičem Romanem Jurečkem) vsadili v prezidentské volbě na Karla Schwarzenberga. Na jeho podporu údajně dokonce zaplatili a nechali v Plzeňském kraji vyvěsit bilboardy. Zároveň se Pospíšil, na své poměry nebývale ostře, pustil po prezidentské volbě do Nečase, a do prosazování užší spolupráce s TOP 09. Pospíšil dokonce v rozhovoru, který serveru iHned.cz poskytl evidentně ještě před vyhlášením Kalouskova ultimata o fiskálním paktu, mluvil o možné integraci obou stran.

 

Pospíšilova integrace vs. Kubovo vymezení


„Já jsem obecně příznivcem toho, aby pravice spolupracovala. Věřte, že já budu dlouhodobě integrační procesy podporovat. Já byl ten, kdo Karla Schwarzenberga individuálně výrazně podpořil,“ prohlásil Pospíšil. „Mám pořád pocit, že sice spolupracujeme na úrovni vlády, ale politická spolupráce mimovládního charakteru tak výrazná není. Uvedu příklad: Když jsme TOP 09 na podzim nabízeli, že bychom v senátních volbách v některých okrscích postavili společného kandidáta, tak to tehdy TOP 09 odmítla. Už to mohl být počátek bližší politické spolupráce,“ dodal s tím, že nechce „strašit či vyvolávat napětí“ mimořádným volebním kongresem ODS, ale pokud se strana pod Nečasovým vedením do půl roku nezačne zvedat, „musíme uvažovat, co dál“.

 

Naproti tomu stojí Martin Kuba (dlouhodobě ze stáje Pavla Dlouhého - po kongresu ODS, kde Dlouhý neprošel do výkonné rady, prý ale jejich vztahy utrpěly šrám). Kuba naopak tlačí na větší vymezení se proti topce. V tomto smyslu měl prý hovořit i na podnělním zasedání výkonné rady ODS, kde prozatím takový postoj převládá.

 

K Pospíšilově smůle navíc Miroslav Kalousek přišel s oním požadavkem na přijetí fiskálního paktu coby podmínkou pro podespání nově se rodící koaliční smlouvy s ODS a LIDEM. Což si občanští demokraté poprávu vyložili jako útok na vládu i jejich stranu s jediným cílem: v případných předčasných volbách ODS na „knížecí vlně“ eliminovat.

 

Zahradil: Fúze? Zánik značky ODS


„Obávám se, že nejde vůbec o fiskální pakt, ale o snahu nějak extendovat napětí v koalici a taktizovat směrem k volbám, ať už řádným nebo předčasným. Taková úvaha nemůže nikomu neprojít hlavou. Přitom já si, i když s vypětím všech sil, umím představit pana Karla Schwarzenberga jako prezidenta. Neumím si jej ale představit jako premiéra řídícího vládu ve Strakově akademii. Teď ne kvůli názorovým rozdílům, řekněme, že to má čistě fyzické limity. Určitě to ví TOPka, ví to pan Kalousek, musí to vědět i pan Schwarzenberg. Je to tedy poněkud neférová hra TOP s veřejností, snaha se sklouznout na vzedmuté vlně veřejného mínění, dokud to ještě jde,“ říká šéf europoslanců a člen grémia ODS Jan Zahradil. a zároveň odmítá variantu, že by spolu obě strany mohly do budoucna úžeji spolupracovat, jak to původně zamýšlel Mirek Topolánek, a nyní o tom mluví Jiří Pospíšil. „ODS je česká občanská pravice. TOP je v podstatě eurofederalistická křesťansko-demokratická pravice. Takové strany najdeme například v Německu nebo v Rakousku. Určitě nás dělí postoj k evropské integraci a k dalším tématům. Rozumím tomu, že třeba na komunální nebo krajské úrovni je úzká spolupráce možná. Ale na celostátní úrovni podle mě možná není. Nějaká integrace či fúze by znamenala v podstatě zánik značky ODS. Já jsem tu stranu zakládal a nehodlám přihlížet k tomu, jak se rozpustí v nějakém širokém a špatně definovaném tzv. pravicovém subjektu,“ podotkl Zahradil s tím, že jediné, co TOP 09 má, je „fíkový list v podobě Karla Schwarzenberga, který ovšem velmi dovedně využívají“. Rezervovaný postoj jeho strany k evropské integraci prý „souzní s většinovým názorem české společnosti“, a proto je „na místě se v těchto věcech zřetelně vůči TOP vymezit“.