Fischerova kampaň

Fischerova kampaň Zdroj: Youtube.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Vyšší forma Želé: Sliz!

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer si rozhodně nezaslouží přezdívku Želé, kterou si vystupováním ve volební kampani vysloužil. Želé je sice zcela beztvaré, ale není na něm nic špatného. Třeba lubrikační je dokonce užitečné, zvlášť při análním sexu. Na Fischerově včerejší podpoře Zemana však něco špatného je.

 

 

 Před prezidentskou volbou řekl Jan Fischer v televizi - na přímý dotaz moderátora - že z ostatních kandidátů je mu nejbližší kníže Karel Schwarzenberg. Po volbách, když voliči poslali Jeníka domů, se dlouho nevyjádřil k tomu, koho v druhém kole prezidentské volby podpoří. Když se ho ptali novináři, zda stále podporuje knížete, MF DNES Fischer řekl. "To ale bylo v nějaké situaci, to bylo v době, kdy jsem mohl počítat, že budu pro druhé kolo potřebovat i hlasy jeho voličů. Situace se ale změnila. Já si to vážně musím rozmyslet,"

 

Zkusme si Jendovo sdělení převést do obecnějších formulací. Pak zní následovně: „Nevolím a svou podporu nevyslovuji podle toho, co si myslím, ale podle toho, co se mi vyplatí. Dřív se mi vyplatilo říkat jednu věc, ale dnes si musím promyslet, jestli se mi to vyplatí i teď, anebo zda budu říkat pravý opak svého dřívějšího výroku.“


Když vše Želé rozmyslelo, udělalo názorový kotoul a včera podpořilo Zemana. Co je najednou špatného na Schwarzenbergovi, kterého volilo dříve? Podle MF Dnes Želé sdělilo: „Příznivci Karla Schwarzenberga se zaštiťují jménem Václava Havla. Musím však říci, že s tímto přivlastňováním si památky vůdce sametové revoluce v kampani hluboce nesouhlasím.“ Takže naprosto klasicky, rosolovitě: Když už nemám proti někomu, koho chci napadnout, žádný argument, řeknu, že jsou hnusný lidi, za které on neodpovídá, ale se kterými ho mohu dát do spojitosti. Jde o podobnou argumentační vazbu, jako by někdo kritizoval (hypotetického) romského kandidáta na prezidenta slovy: „Nebudu ho volit, protože jiní Cikáni, který jsou určitě jeho voliči, kradou!“


Dalším klenotem to pak Želé rozčíslo definitivně: "Nemohu podpořit ministra zahraničí, který de facto srovnal prezidenta Beneše s válečnými zločinci souzenými mezinárodním tribunálem v Haagu. Takový výrok z úst prezidentského kandidáta vážně podkopává mezinárodní postavení České republiky a poškozuje její dobré jméno." Benešovy dekrety a celý odsun - divoká i organizovaná fáze - byla historicky pochopitelným aktem, ale zároveň nezpochybnitelným válečným zločinem, dokonce s některými znaky a projevy genocidia. Kdyby kterýkoliv prezident kteréhokoliv národa dnes zavedl podobná opatření, byl by nezpochybnitelně (a zcela správně) hnán k odpovědnosti před mezinárodní soud v Haagu. Jan Fischer to - stejně jako každý občan s IQ vyšším než dnešní datum - samozřejmě ví. Takže, když jeho výrok přestylizujeme z konkrétního na obecný, vlastně řekl: „"Nemohu podpořit ministra zahraničí, který říká pro náš národ nepříjemnou pravdu nahlas. Pravda z úst prezidentského kandidáta vážně podkopává mezinárodní postavení České republiky a poškozuje její dobré jméno."


Proto prosím kolegy novináře, aby Jana Fischera přestali neoprávněně překřtívat na Želé, a místo toho pro označení tohoto neúspěšného prezidentského kandidáta používali jednoznačnější, výstižnější a výmluvnější označení SLIZ.