To nebyl dobrý trip

To nebyl dobrý trip Zdroj: Tomáš Třeštík

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Text Markéty Lukáškové: Proč tak přitahuju mladý holky?

Píše mi řada čtenářů rozhořčených útokem Markéty Lukáškové na mou osobu, zveřejněným na serveru Reflexu. Musím jim oponovat: Mne ten článek těší, lichotí mi, a navíc slibuje spoustu milých chvil v redakci.

 

Uvadající stařec mého věku vždy uvítá, když zjistí, že na něj myslí mladá holka. Nové redakční kolegyni Markétě Lukáškové přišel můj text o důstojném rozloučení s Václavem Klausem tak zásadní, že nejenže o něm dlouze přemýšlela, ale napsala o něm celý článek. Takže ještě než začnu s analýzou, musím Markétě co nejsrdečněji poděkovat.

 

Nyní se podívejme podrobněji na Markétin text a okolnosti, za kterých vznikal. Markéta má nevšední literární talent, tah na branku, a pro čtyřiadvacetiletého člověka zcela přirozené zdravé sebevědomí. Vzápětí po tom, co se její články začaly objevovat na serveru Reflexu, začala dosahovat zcela mimořádné čtenosti. Čtenáři i většina kolegů jí díky tomu leží u nohou. Já jsem jediný ze staré reflexácké gardy, který dnes alespoň občas Markétě konkuruje počtem přístupů na článek.

 

A právě proto vznil její text. Markéta totiž, jako žádné mladé kůzle, ještě nerozumí hlasům, které jí přicházejí z jejího vlastního povědomí. Hlasy z podvědomí jí našeptaly, že se vůči mě má vyhranit, a paradoxně to učinila kritikou vlastnosti, která jí na mne nejvíce uchvacuje a přitahuje. Totiž narcismem. Narcismus je vcelku nepěkná vlastnost, ale ženy díky svému pudovému nazírání světa narcistní muže obdivují, vyhledávají a milují.

 

Chtějí se jich - a jejich narcismu - zmocnit, ovládnout ho a přivlastnit si ho. Markétě běží v nevědomí podobný proces, když jsem nepodlehl jejím textům, musí mne ovládnout jinak. Podvědomí ji nutí k nějakému vystoupení, ale vědomí se neorientuje - a proto vznikají texty, jaký napsala. Markéta je ale chytré děvče, a tak věřím, že svůj negativní postoj k mé osobě brzy rozklíčuje. Její zájem o mne a můj narcismus totiž není ničím jiným než zájmem od přírody submisivní ženy o narcistního alfasamce mého typu.

 

A tak řešením její tenze není kritika mých článků, ale sex se mnou. Takže pouze pro Markétu: V úvahu připadá dnešní večer, pondělí a středa, a samozřejmě také celé páteční odpoledne po poradě. Moc se těším!