Miluju tě k zbláznění

Miluju tě k zbláznění Zdroj: PROFIMEDIA.CZ

Miluju tě k zbláznění

Adéla mi na Facebooku vyznala lásku. Seděl jsem pozdě večer u počítače a (pochopitelně!) dělal něco velmi důležitého do práce, když na monitoru na dolní liště vyskočil facebookový vzkaz: „Asi jsem blbá, že Ti to píšu, ale miluju Tě. Fakt!“ Musím říct, že mě to na krátký okamžik vykolejilo.

 

Možná se ptáte, kdo je Adéla. Stejnou otázku jsem si kladl i já. Neměl jsem v tu chvíli nejmenší tušení. Její příjmení mi nic neříkalo. Klikl jsem na ně myší a na obrazovce se otevřel její facebookový profil. Ukázalo se, že Adéla je blonďatá teenagerka velmi příznivého vzhledu (taková osmička na stupnici od jedné do desíti), což mě vykolejilo podruhé.

 

Nedokázal jsem si vzpomenout, zda Adélu odněkud znám. Mohla být teoreticky mou studentkou, ale to bych si ji asi pamatoval. Takže jsem jako novinář usoudil, že je mou beznadějně romantickou fanynkou a nejspíš i pravidelnou čtenářkou těchto sloupků. Už jsem se jí chystal citlivě odepsat, že a) jsem ženatý a stále beznadějně zamilovaný do své ženy, b) ovšemže chápu, že touto informací zraňuji její city, a tak jsem ochoten jí to vysvětlit ještě osobně, nejlépe za dva týdny, až moje paní odjede na plánovanou služební cestu.

 

 

Ale než jsem stačil ťuknout do klávesnice, objevil se na dolní liště monitoru další vzkaz. „Ups! Těsně vedle, moc se omlouvám. Předešlý vzkaz byl omyl.“ Čímž to bylo vyřešeno. Slečna se „uklikla“ a vyznala mi lásku omylem, a jak naznačovala dikce druhého vzkazu, nezpůsobila si tím žádné velké trauma. Já svůj psychický stav rychle vrátil do normy skleničkou bourbonu. Předpokládám, že ona mezitím vyznala lásku tomu pravému a budou spolu žít až do smrti. Anebo mít několik hodin trvající virtuální, případně facebookový vztah, než zase vyznají lásku někomu jinému.

 

Každopádně mě to zaujalo. Trochu jsem si zagoogloval a zjistil, že když se asi před rokem v jednom výzkumu ptali amerických teenagerů, jak někomu naposled vyznali lásku, tak 78 procent řeklo, že „elektronicky“. Vedl Facebook, následovaný esemeskami a s odstupem chatovacími programy typu Skype. Zbytek, tedy něco málo přes dvacet procent, vyznal lásku svému partnerovi osobně. Pozoruhodná však byla i druhá, doplňující otázka. Ta zjišťovala, jestli v době průzkumu má dotázaný či dotázaná s dotyčnou či dotyčným skutečný vztah. Zatímco skoro tři čtvrtiny těch, kteří lásku vyznali osobně, odpověděly „ano“, z těch „virtuálních“ to bylo pouhých necelých dvacet procent. Závěr si udělejte sami.

 

A Adéle doporučuji, ať příště k chlapci svého srdce dorazí s vyznáním osobně. Když nic jiného, mnohem spíš se vyhne omylu.

 

http://twitter.com/cermak