Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Petr Topič / iDNES.cz / Profimedia

Slovo, které platí ... a Fischer leze z gatí!

Schizofrenní stav, kdy pravice bojuje za zvyšování daní a levice se tomu zuřivě brání, se opět vrací alespoň zčásti do normálu. Ne že by vláda v čele s ODS a TOP 09 ze zvyšování DPH couvla. Naopak – nyní žádá prezidenta Václava Klause, aby balík podepsal co nejrychleji.


A nikoli že by proti tomu socialisté přestali protestovat. O věrohodnosti ČSSD při boji proti vyšším daním však nejlépe svědčí neprávem zapadlý výrok jejich šéfa Bohuslava Sobotky. Ten prohlásil, že i kdyby jeho strana vyhrála volby, sazby DPH nesníží. „Pokud jde o slib snížit sazbu DPH, taková situace by nastala jen v okamžiku, kdy budeme mít přebytkový státní rozpočet,“ řekl Sobotka. Takže nikdy. Voliči socialistů by na tato Sobotkova slova neměli zapomínat, až bude oranžová parta proti balíku opět „bojovat“ v Parlamentu.

 

Vzhledem k ověřování nominačních podpisů a očekávaným soudním protestům se nakonec přímá volba může minimálně protáhnout. Aspoň si užijeme více perel, které z jednotlivých kandidátů padají jak na běžícím pásu. Občanský demokrat Přemysl Sobotka například nedávno všechny ujistil, že se v dohledné době nehodlá transformovat ve zmutovaného lidožravého mimozemšťana z galaxie M31.

 

Alespoň to naznačil v odpovědi na dotaz, proč se volby vůbec účastní a zda chce být slabým prezidentem, když varuje před hledáním silného vůdce. „Když se společnost dostala do určité ekonomické či společenské krize, tak se objevovali ti silní vůdci, kteří zjednodušovali. Lidé to vnímali jako správné věty, ale končilo to moc špatně – totalitou. Vzpomeňme si, jak vznikl Hitler, jak vznikli komunisté. Já vždycky zůstanu Sobotkou Přemyslem.“ To se nám vážně ulevilo!

 

Čím jednou provždy zůstane Tomio Okamura, ponechme na úvaze každého ze čtenářů. Leccos ale naznačuje už jeho mudrování o prezidentském úřadě. „Prezident musí být osobnost, která své vize bude naplňovat silou své osobnosti, a to bez ohledu na formální pravomoci.“ O čem že to hovořil Přemysl Sobotka?

 

Autor Diáře počítá s tím, že bude kvůli následujícím větám obviněn z infantility a sklonů k lacinému humoru nevalné úrovně. Ale zkrátka si nemůže pomoci. Pokaždé, když vidí billboard Jana Fischera s heslem Slovo, které platí, mu totiž automaticky vyskočí jedna téměř pozapomenutá dětská rýmovačka … a druhý leze z gatí. Tak a hurá do mě!