Snaha o spravedlnost se EU trochu vymyká kontrole.

Snaha o spravedlnost se EU trochu vymyká kontrole. Zdroj: Profimedia.cz

Kvóty pro ženy ve vedení firem odporují listině základních práv

Neměl jsem v úmyslu na pitomost jménem kvóty pro ženy vůbec reagovat, dokud mi nedošlo, že legalizují v EU hustou genderovou diskriminaci – a to nejen mužů, jak je zvykem, ale i žen.

 

Evropská komise navrhla čtyřicetiprocentní kvóty pro ženy ve vedení firem. Princip má platit i naopak – firma bude muset mít také alespoň čtyřicet procent mužů. Pouze dvacet procent pracovníků bude moci být libovolného pohlaví.

 

Takže představme si firmu s šedesátiprocentní účastí mužů v top managementu, která chce (na těch momentálně uprázdněných čtyřicet procent pozic) pouze ženy. Když se jim přihlásí sebeschopnější muž, budou ho muset na základě jeho pohlaví odmítnout.

 

Tučně a hodně tučně vytištěno: „Zakazuje se jakákoli diskriminace založená na pohlaví.“ Konec citátu, to promluvila Listina základních práv Evropské unie, článek 21. Tato směrnice o rovném zacházení v zaměstnání zakazuje diskriminaci v oblasti pracovních podmínek a přístupu k zaměstnání, samostatně výdělečné činnosti a odbornému vzdělávání, jakož i k poradenství a k členství v organizacích pracovníků a zaměstnavatelů.

 

Směrnice se vztahuje na soukromý i veřejný sektor. Členské státy byly povinny směrnici provést do konce roku 2003. Tečka. Nová směrnice je jistě dobře (tedy po bruselsku dobře) míněná, je však v zásadním rozporu s listinou – a ta má prioritu. Je mi fakt záhadou, že si toho nikdo z těch desetitisíců drahých bruselských úředníků nevšiml.