Katedrála

Katedrála Zdroj: Jan Šibík

Církevní restituce, největší bída vládní koalice

Jen pro pořádek: jsem pro navrácení ukradeného majetku církvím. Proti mohou být snad jen komunisté, kteří ho kdysi ukradli, protože se ze všeho nejvíc báli konkurenčního náboženství, od něhož si i pro moderní věk vypůjčili jisté ošklivější praktiky – především na lámání lidí. Bídu vládní koalice však ukazuje, jak zákon prosadila.

 

Samozřejmě je vždy velmi riskantní, když někdo jako ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek mluví o morálce — hrozí ošklivá nehoda. Nicméně právě morální nápravou nejen on, bývalý lidovec, ale i celá vládní koalice církevní restituci zdůvodňovala.

 

Takže si na ni ODS nyní do sněmovny posadila i exmístostarostu Kolína Romana Pekárka, politika odsouzeného soudem na šest let do vězení za korupci.

 

Jen čekám, kdy si stále ještě šéf ODS Petr Nečas začne do sněmovny kvůli zákonům vozit skutečné vězně. Je tohle fakt už onen návrat k důvěryhodnosti, tolik proklamovaný na nedávném kongresu ODS v Brně? Myslím, že začínám ODS upřímně fandit: konečně se přestala přetvařovat a ukázala svou pravou tvář.

 

Což platí i pro Karolínu Peake a její partu zvanou LIDEM, aspoň tuším. O tak důležitém zákonu, přesouvajícím k církvím nemovitosti i peníze za 134 miliard z našich daní, rozhoduje i nikým nevolený – a teď se zdráhám napsat politická strana – vlivový spolek se sto členy?

 

Sto kamarádů mám možná na Facebooku i já! Vůbec nejlepší na tom ale je, že když Peake ještě pobývala v péči dr. Víta Bárty, byla proti takovéto restituci. Něco horšího ve mně mi napovídá, že ji přesvědčila vlastní vicepremiérská funkce.

 

 

Navíc, jak má zákonu, jenž by měl – především i kvůli církvím — vyžadovat širší společenský konsensus, rozumět veřejnost, když mu nerozumí ani příslušná ministryně kultury – viz její slavné TV vystoupení?

 

Ano, vím: Alena Hanáková je prostě ve své funkci trochu méně šťastná paní. Mnohem lépe by jí bylo doma ve Vizovicích. Co si však o zákonu, který navíc církvím dává v původním znění politické (lidovecké?) dárečky, jako například osvobození od některých daní, máme myslet my, chudáci plátci všech možných i nemožných daní, jež nám vláda poslední dobou jen zvyšuje? Je i tohle morální satisfakce?

 

Takovýmto schválením restituce ale vláda, jak už to vlády na celém světě umějí, prokázala nejlepší službu právě církvím: v tradičně ateistické zemi je teď nenávidí ještě mnohem víc lidí než předtím. Takže to vlastně dopadlo dobře.