Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

Washington legalizoval marihuanu. A co my?

Represe marihuany vznikla v USA. V průběhu letošních voleb amerického prezidenta represe alespoň ve Washingtonu a Coloradu jako v prvních zemích na světě zase ze zákona zanikla.

 

Represe konopí vznikla v první polovině minulého století v USA jako prostředek diskriminace etnických menšin. Trávu kouřili hlavně Hispánci a Afroameričané. Je pravda, že islám poprvé vystupoval proti hašiši už někdy ve dvanáctém století, ale islám vystupuje proti všemu, a navíc neměl v naší kultuře na represi konopí žádný vliv. Tu prostě zavedli Američané. Po nich se přidal zbytek planety a dnes není v plném smyslu legální tráva kromě Washingtonu a Colorada nikde na planetě.

 

Nyní Amerika ukazuje světu, že je — podobně jako v řadě jiných oblastí — o kus dál. Ve Washingtonu a v Coloradu budou nyní moci rekreační uživatelé (nebavíme se o léčebném, ale o rekreačním využití marihuany) legálně koupit a držet zdaněnou unci (asi 28 gramů) marihuany. To je pro silnějšího chronického (každodenního) kuřáka množství na jeden až dva týdny a téměř dvakrát převyšuje množství, jehož držení je u nás pouze přestupkem. Konopí k léčebným účelům se nyní legálně používá v sedmnácti dalších státech USA, byť na federální úrovni je konopí pořád chápáno jako zakázaná droga.

 

 

Vedle toho nyní zavádějí — bez přímé souvislosti se změnami v USA, ale v přímé souvislosti se změnami amerického pohledu na konopí — legalizaci marihuany v Uruguayi. Vlády středoamerických zemí se na jaře na summitu Organizace amerických států v Cartageně pokusily prosadit dekriminalizaci konopí, ale vzhledem k postoji USA odložily věc na další zasedání v roce 2015.

 

Uruguay však nečekala a její obyvatelé si budou po registraci moci měsíčně koupit legálně 40 gramů zdaněné marihuany. Nyní se mění i pohled USA, nejen Střední Ameriky, a tak lze v oblasti podobný posun očekávat hromadně. Jo, a ještě jedna dobrá zpráva: Zákaz prodeje hulení v amsterodamských coffee shopech cizincům starosta zrušil a bude se hulit dál!

 

Jenom v České republice zatím není marihuana legálně dostupná ani nemocným, které by pomohla vyléčit ...