Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

Ten Facebook nás asi opravdu šmíruje

Facebook o mně ví věci, které jsem mu nikdy neřekl. Teď na mne vybafl z nabídky přátel člověk, o kterém FB fakt neměl vědět, že ho znám. Přesto je to jediný Egypťan, kterého znám jménem, a první Egypťan, kterého mi FB nabídl. Byl to Asad.

 

V roce 2006 jsem byl na egyptské Sahaře na safari chytat hady a měl jsem vše zajištěné od místní firmy obchodující se zvířaty. Její šéf byl zvlášť protivnej Asad Tolba. Vrátili jsme se ne úplně nadšení ze země, kde je normální házet po turistech kamením, a příští rok jeli jinam.

 

Když jsem si o dva roky později pořídil účet na FB, už jsem na Tolbu dávno zapomněl a nikde Egypt ani jeho na FB nezmínil. A teď mi v nabídce přátel jeho poctivý obličej arabského obchodníka vyskočil s typickým upřímným výrazem, který Asad nosí.

 

Byl to první z osmdesáti miliónů obyvatel Egypta, který mi kdy do přátel FB nabídl, byl to člověk, o kterém jsem se na FB nikdy nezmínil a ani nemáme společné FB přátele. A stejně se vyhledavač známých trefil.

 

Pak mi došlo něco zajímavého. Asada Tolbu mám vyfoceného a snad i jmenovaného na svém serveru www.jxd.cz na fotkách z Egypta. A pak na pár záběrech lovu hadů z Egypta na YouTube. A někde u těch obrázků ho možná i jmenuju. Poznat na fotkách tam ale je jednoznačně.

 

Nejsem paranoidní, celkem mi to ani nevadí, ale působí to na mne tak, že Facebook vyhledává o svých uživatelích veřejně dostupné informace po celém internetu a pak je vkusně integruje.