Logo ODS

Logo ODS Zdroj: Archív

Proč už vás nevolím. Otevřený dopis členům ODS

Za pár týdnů začne 24. rok svobody, ale nemůžu říct, že bych se na něj těšil. Ovšem začnu pěkně od začátku, protože ten příběh je dlouhý.

 

Když v roce 1991 vznikla Občanská demokratická strana, měl jsem obrovskou radost. Vedli ji rozhodní lidé plní elánu, kteří mluvili o svobodě, o rovných příležitostech a o tom, že aktivní a činorodé občany nesmí stát trestat. Bylo to fajn. Začala privatizace a zdálo se, že rychle směřujeme k prosperitě.

 

Už v roce 1997 však bylo jasné, že někteří lidé v ODS si aktivní a činorodé lidi představovali nikoli jako poctivé živnostníky a podnikatele, ale spíš jako komunistické veksláky, kterým otevřená společnost dala příležitost rozvinout svůj korupční talent a točit mnohem větší peníze. Bohužel však většinou peníze nás všech, případně na peníze proměňovat státní či obecní majetek. A řada lidí v ODS se od těchto „kapitalistů“ nechala zkorumpovat, protože sami by si krást nedovolili, ale s novodobými zbohatlíky a jejich luxusním životním stylem nechtěli ztrácet krok.

 

Václav Klaus však záhy padl a zdálo se, že ODS si odpočine v opozici, zbaví se svých zkorumpovaných aparátčiků a po několika letech se vrátí zpět nabitá novou energií. Jenže to se nestalo. Místo toho se Klaus dohodl s Milošem Zemanem a uzavřeli spolu neobvyklý mocenský pakt, který nejenže korupční chování papalášů v ODS posílil, ale touto zákeřnou nemocí se nakazila i ČSSD. Obrazně řečeno: k Mackovi, Kočárníkovi a Čermákovi přibyli ještě Šlouf, Hojdar a Vlasáková.

 

Možná jste si v ODS mysleli, že vám to u volebních uren projde, ale krutě jste se zmýlili. Přesto jste nic nepochopili a dál jste si lhali do kapsy. To je ostatně dodnes váš největší problém.

 

ODS tak po zásluze prohrála i volby v roce 2002. Z čela vaší strany konečně odešel Václav Klaus a na jeho místo nastoupil energický senátor Mirek Topolánek. Přišel z Ostravy a s odpudivou pražskou partou neměl nic společného. Přinesl naději, že se věci konečně změní. V roce 2006 se mu podařilo dát dohromady vládní koalici. Jenže koalice to byla slabá a za to, že vláda nakonec získala v parlamentu důvěru, musel Topolánek zaplatit. A platil tak, jak je v Česku zvykem - svou ctí. Korupční kolečka se ani nezadrhla a Topolánka spolehlivě semlela na karbanátek. Od té doby je všechno ještě horší, stačí se dnes podívat na Topolánka a jeho životní styl. Tomu v ODS říkáte kvalitní život? Postkomunističtí veksláci drží ODS pod krkem a z partaje, která byla před dvaceti lety symbolem naděje, je dnes skoro zdechlina. Víte to?

 

Poslední ránu jste mi, chlapci a děvčata z ODS, zasadili po vyhlášení výsledků letošních krajských voleb. Mnozí z vás o mně říkají, že jsem vás nevolil, protože jste zradili svůj program, zvyšujete daně a snažíte se za každou cenu snížit tempo, kterým vládnoucí politické strany – včetně vás – zadlužují můj stát.  A ještě mi to špatně vysvětlujete. Znovu se však krutě mýlíte!

 

Nevolil jsem vás, protože už mám po krk zlodějů, kteří ve vaší straně tahají za nitky. Mám už dost lidí jako je Ivo Rittig, hnusí se mi pohled na Romana Janouška a na jeho obrovskou podolskou vilu, o níž velmi dobře vím, že ji budu ze svých daní splácet nejen já, ale i můj syn a možná ještě i moje vnoučata. Zvedá se mi žaludek, když slyším v televizi Marka Šnajdra, jak říká, že má ODS dělat pravicovou politiku a nezvyšovat daně. Vysoké daně mi vadí mnohem míň než fakt, že Šnajdr sedí v parlamentu v dresu ODS a plive na Petra Nečase, po dlouhé době předsedu, za nějž se nemusíte stydět, byť děláte všechno pro to, abyste se ho zbavili. To myslíte vážně?

 

Vadí mi i to, že neumíte umlčet další morálně zdevastovanou personu, Klausova miláčka Pavla Béma, který se po Praze prohání v autě za milion a myslí si, že mu to projde. Ale u vás mu to kupodivu prochází! Stejně jako to prochází Pavlovi Dlouhému v Hluboké nad Vltavou a širokém dalekém okolí, jako to v Praze 1, 2, 3, 4… až 10 prochází Tomáši Hrdličkovi, zřejmě nejbohatšímu pumpaři na světě. A také členovi ODS. Vaší ODS. Strany, která se pro mě stala nevolitelnou.

 

Proto na vás naposledy apeluji: Dělejte s tím už konečně něco! Na sjezdu za dva týdny budete mít ideální příležitost. Jestli však svou frustraci z tragického volebního výsledku obrátíte proti Nečasovi, potom bůh s vámi. V příštích volbách dopadnete ještě hůř.

Váš volič.