Vladimír Remek

Vladimír Remek Zdroj: Profimedia.cz

Prezidentský kandidát Remek? Dar pro Sobotku a koaliční pojistka komunistů

Komunisté sviští. Jejich kroky po triumfu v krajských volbách naznačují, že jsou pro hladkou dohodu se socialisty na vedení krajů ochotni udělat cokoli. Teď například ukázali, že mají Remka, a nebudou váhat ho použít.

 

Respektive bezprostředně po uzavření volebních místností se v sobotu výkonný výbor KSČM zabýval i nominací prvního československého kosmonauta ve vesmíru do boje o Hrad. Pro leckoho může být překvapivé, že komunisté namísto bouchání červeného šampusu a plánování krajských koalic řešili něco, co s volbami bezprostředně nesouviselo. Ale ono může být vše trochu jinak.

 

Jestli si předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka něco nepřeje, pak triumf Miloše Zemana v prezidentské volbě. Nejen kvůli tomu, že by se důchodce z Vysočiny a zhrzený expředseda strany mohl stát pro socialisty tím, čím je v posledních desíti letech pro ODS Václav Klaus.

 

Už samotná volba by totiž mohla ČSSD ještě více rozklížit. Řada socialistů totiž dává halasně najevo své opovržení nad oficiálním kandidátem ČSSD a jejím místopředsedou Jiřím Dienstbierem a proklamuje, že podpoří Zemana. V rámci strany by tak v případě expremiérova triumfu opět byli vítězové a poražení, což by ti první dali druhým jistě patřičně najevo.

 

 

Pro případný Zemanův úspěch jsou ale komunisté a jejich příznivci nesmírně důležití, ne-li klíčoví. Pokud by KSČM nevyslala do boje o Hrad vlastního kandidáta, putovaly by ze současné nabídky jejich hlasy zřejmě právě k Miloši Zemanovi. Což by sice mohlo pozici komunistů částečně posílit, pokud by se stal prezidentem, ale také aktuálně oslabit při vyjednávání se Sobotkovou ČSSD při vytváření krajských koalic. Ostatně podle neověřitelných spekulací měl pro Zemana s komunisty vyjednávat Miroslav Jansta o tom, že do boje o Hrad nikoho nevyšlou.

 

Co se však koalic s ČSSD v krajích týče, prospěje naopak z pohledu KSČM zřetelně vyslaný signál, že s hlasy komunistů a jejich příznivců Zeman počítat nemůže. Pokud by KSČM ve středu opravdu vyslala do prezidentského klání Vladimíra Remka, přesně za takový signál by se to považovat dalo. Naděje bývalého kosmonauta na úspěch by sice byly mizivé, ale o to ani tolik nejde. Zeman by ostrouhal, Bohuslav Sobotka by musel být spokojený. A pochopitelně komunistům zavázaný. Soudruzi z party Vojtěcha Filipa vzkázali, že se rozhodnou do středy. Znovu zkrátka ukazují, že jestli se za roky v beznadějné opozici něco naučili, je to pragmatický přístup k politickému obchodování.