iPhone 5 je tenčí, jeho displej se naopak zvětšil.

iPhone 5 je tenčí, jeho displej se naopak zvětšil. Zdroj: Profimedia.cz

Pět mých PLUS pro iPhone 5

Chtít nebo nechtít? Koupit nebo nekoupit? Taky jste majitelem starší verze legendárního iPhonu 4 nebo 4S (případně ještě té „trojkové“, a vrtá vám hlavou po včerejší prezentaci Apple, jestli se vrhnout do nejnovější varianty iPhone 5? Od jisté doby - proč si to nepřiznat - jsem jablečná ovce.

 

Ještě přesněji iPhone ovce. Následujících pět důvodů, proč si koupit nejaktuálnější iPhone 5, proto berte s rezervou. Respektive poznámkou pod čarou, že autor není blázen nebo maniak, ale spokojený uživatel a rovněž fanoušek stále populárnějšího žánru iPhone fotografie.

 

Tudíž důvod první a zásadní: Můžu si myslet o zvětšení displeje iPhonu na diskutované 4 palce cokoliv, ale pro mě jako muže s většíma rukama je to výhra. Už teď se těším na komfortnější ovládání nejen při fotografování samotném, ale i pozdější prohlížení a editaci snímků. Ergonomie se zkrátka z mého pohledu zlepší. Navzdory tomu, že pětka je lehčí a tenčí.

 

Pokud zůstaneme u focení, těším se i na další „vychytávku“. Díky novému čipu A6 a celkovému nastavení systému i příchodu nové verze operačního systému iOS6 má pětka umět i rychlejší reakci při zmáčknutí spouště. A sice až o 40 % oproti předchozí verzi. Blesková odezva tak určitě pomůže třeba při fotografování momentek na ulici. A mobilní street fotografie je jednoduše fajn.

 

Novinka navíc slibuje další, ne zcela zbytečnou, funkci. Výrazně lepší podání barev na novém typu displeje telefonu. A také lepší eliminaci odlesků. Možná vás napadne, že je to malicherné, ale pro mě zkrátka příjemné a tím pádem důležité.

 

Důvod druhý je avizovaný lepší výkon a záznam obrazu při horších světelných podmínkách a zároveň eliminace šumu.

 

A pak tu máte důvod třetí. Tím je pro mě video. Občas mi to zkrátka nedá a odskočím si k němu od fotografování. A když zrovna přímo nenatáčím, alespoň některé filmy a klipy díky své práci „hltám“. Přeměna z dosavadního formátu 3:2 na 16:9 mi proto udělala velkou radost.

 

Čtvrtým důvodem je pro mě nepochybně materiál, respektive kombinace materiálů, pro který se dvorní designér Apple Jonathan Paul „Jony“ Ive tentokrát rozhodl. Hliník je prostě hliník. Nic proti sklu „na zádech“, ale můj starší iPhone občas dostane v terénu dost zabrat.

 

A přestože se mi design 4/4S líbí, jisté obavy z toho, že svůj milovaný nástroj rozsekám na kousky kvůli nepatrné chybě a pádu, mě dost zneklidňuje. Návrat k unibody tělu z hliníku v kombinaci s grafitem mi vyhovuje.

 

A pátým důvodem nemůže být nic jiného než mapy. Ano, těším se na to, jak se právě Apple s tímhle úkolem vypořádal. Odříznout Google chce přeci jenom trochu sebevědomí… A pokud se slibované vektorové a interaktivní mapy povedly, sem s nimi! Obzvlášť právě v iPhonu 5 s novým čipem A6 a výrazně rychlejším stahováním dat a odezvou!

 

A pak mám ještě jeden, bonusový, důvod. Pro kritiky Applu a iPhonu zvlášť asi nejpalčivější. Před nákupem svého prvního „jabka“ mi prošlo rukama opravdu hooooooodně telefonů různých značek. A iPhone mi připadal jako něco, co je zbytečné, nafouknuté, snobské… A předražené (což je ovšem specialita českého trhu, bohužel).

 

Jenže pouze do chvíle, než jsem ho vzal do ruky a začal smysluplně používat. A fotit s ním, a hrát si. A organizovat práci i zábavu. Zkrátka v praxi zjišťovat, že mám tenhle přístroj strašně rád! A to je zatraceně pádnej důvod, nemyslíte?

 

Více o iPhone fotografii si můžete přečíst na osobním blogu autora na adrese iPhonefoto.cz.