Knihy

Knihy Zdroj: Profimedia.cz

Jak si nainstalovat do hlavy nový software

Pobavil mě vtip, který minulý týden koloval na webu. Kluk s vytřeštěnýma očima zírá do otevřené papírové knihy. Nad ním stojí paní učitelka a povídá: „Tomu se říká čtení. A je to způsob, jak si lidé instalují nový software do mozku.“

 

Jako kluk jsem měl čtení spojené právě s prázdninami. Miloval jsem, když se zkazilo počasí a celé dni pršelo. Byly to možná chvíle, kdy jsem byl nejšťastnější. Zavřel jsem se v podkroví na chatě, zalezl do postele a četl knihy. Nikdy od té doby jsem už nečetl s takovou vášní a nezažil ten úžasný pocit, kdy vás knížka pohltí a nepustí. Dodneška mám intenzívní čtení spojené s vůní zatuchlého dřeva a bubnováním deště do střechy.

 

Na prázdniny jsme se rozhodli na web Reflexu připravit hru, jež se týkala právě knih. Už v květnu jsme vás uvedli do hypotetické situace. Hoří váš dům (omlouváme se za traumatickou představu!) a vy máte čas zachránit ze své knihovny právě tak tři knihy. Které to budou? Vyberete si dílo klasického, anebo moderního autora? Dáte přednost titulům všeobecně ceněným, anebo spíš těm, k nimž vás pojí osobní prožitky či vzpomínky? Požádali jsme vás, abyste nám jména těchto tří knih prozradili.

 

Několik tisíc z vás s námi tuto hru hrálo. A ze zaslaných titulů vznikl zajímavý žebříček 169 knížek (vybrali jsme ty knihy, které se objevily alespoň třikrát), jichž si nejvíc ceníte nebo které jsou prostě nejblíž vašemu srdci. Hodně titulů na tomto žebříčku jsme očekávali, jiné nás překvapily. Ale každopádně je to seznam knížek „prověřený“ vkusem dostatečně velkého vzorku vás čtenářů . Ale to nebylo všechno. Počátkem července jsme po vzoru „duelů“, kdy jste se na našem webu rozhodovali, s kterým ze dvou známých Čechů byste raději uvízli ve výtahu, připravili „duely knižní“ (podívejte se na duely.reflex.cz). Princip byl stejný, v duelech dostáváte na výběr vždy mezi dvěma knížkami a hlasujete pro jednu z nich. Pak znovu a zase znovu. Dokud vás to neomrzí. Víme ze statistik, že jsou čtenáři, kteří se „kousnou“ a odhlasují třeba i třicet nebo čtyřicet duelů. Náš server si „pamatuje“, jak jednotlivé souboje dopadly, a podle toho průběžně vytváří žebříček těch nejúspěšnějších. Jednoduché!

 

Stáli jsme však před nečekaně obtížným úkolem. Jak naformulovat otázku? „Kterou z daných dvou knížek máte radši?“ To je těžké, sám třeba neumím říct, jestli bych zvolil – například – Kunderův Žert, nebo Styronovu Sophiinu volbu (když jde o rozhodování, tak ať jsme styloví).

 

Nebo: „Kterou z knížek byste si vzali na dovolenou na pustém ostrově?“ Taky zavádějící. Na seznamu jsou knížky, jež většina lidí zná, ale rozhodně všechny nečetla. Které dáte přednost? Skvělému románu, jejž jste už četli a milujete ho, anebo na dovolené podlehnete pokušení poznat rozkoš z nepoznaného textu? Napadaly nás i různé variace, například o jaké knížce byste se radši bavili na prvním rande, případně ke čtenáři které z nabídnutých dvou knih byste si radši přisedli ve vlaku.

 

Nakonec jsme se rozhodli jinak a vyzvali vás, abyste vybrali knížku, jež o vás lépe něco vypovídá. A vymysleli jsme hypotetickou situaci: chystá se k vám návštěva a vy si máte z nabídnutých dvou titulů vybrat knížku, kterou radši položíte na stolek v obýváku. Ano, někteří se na nás kvůli té otázce rozzlobili, protože knížky přece nejsou kusem nábytku ani prostředkem sebeprezentace.

 

Ale tak jsme to nemysleli a doufáme, že to většina z vás pochopila. V knižních duelech už hlasovaly tisíce čtenářů, na webu najdete prozatímní žebříček. První dvě místa obsadil George Orwell (1984 a Farma zvířat), na třetí příčce je Exupéryho Malý princ. Hlasovat můžete do konce září, takže se pořadí může ještě změnit. Rozdíly v první desítce jsou poměrně malé.

 

Otázka pátrající po oblíbených knihách však může mít ještě jednu, zrádnější variantu. „Která je vaše nejoblíbenější knížka, kterou jste ještě nečetli?“ Každý máme své seznamy „hříchů“, tedy knih, o nichž se znovu a znovu ujišťujeme, že si je musíme přečíst ... ale buď nebyl čas, nebo příležitost, případně obojí.

 

Často svoje nepřečtené knížky máme doma, neboť je empiricky dokázáno, že kupujeme víc knížek, než přečteme. Co z toho plyne? Že se každému z nás doma hromadí nepřečtené knížky. A ona dotyčná otázka tedy zní: Kterou z těch knížek byste si přečetli jako první? Tedy v případě, že by se vám k tomu naskytla příležitost? Zkuste se nad tím zamyslet.

 

Slovenské internetové knihkupectví Martinus se loni rozhodlo takovou příležitost „vyrobit“. A vyhlásilo „Den nepřečtených knih“. Vybralo pro něj datum 31. srpna. Poslední prázdninový den má v sobě zvláštní magii. Léto se už pomalu začíná lámat do podzimu a z dětství si asi všichni pamatujeme ten pocit, že končí prázdninové lenošení a začíná školní dřina.

 

Ale ještě ne ... ještě zbývá ten poslední den. Letos se poprvé akce konala i v Česku, a to s úspěchem, mrkněte se na denneprectenychknih.cz. Ale nemusíte čekat zase celý rok. Šance nainstalovat si nějaký ten nový software do hlavy je přece každý den.

 

twitter.com/cermak