9/11

9/11 Zdroj: Profimedia.cz

11. září: svátek konspiračních teorií

Zase tu máme 11. září, den, kdy normální lidé vzpomínají na nejbrutálnější projev muslimského teroru, zatímco nešťastníci potrefení virem konspirace zaplavují internet nevyvratitelnými důkazy, že Američané si WTC zbourali sami.

 

Jistě se k nim přidají i komerční média, protože – co si budeme namlouvat – mezi notoricky levičáckými Čechy mohou čekat komerční úspěch.

 

Takzvaných důkazů o tom, že fanatičtí uctívači Alláha se do ráje plného nezletilých panen nedostanou, protože jejich práci za ně musela udělat CIA, nashromáždili zastánci konspiračních teorií opravdu hodně.

 

Dokonce tolik, že kdyby agenti amerických tajných služeb zanechali jen desetinu těchto stop, pořád ještě by nemohli dělat nic jiného než chyby – takže je trochu s podivem, že jim ještě zbyl čas na úspěšné pižlání ocelových nosníků budov, kladení náloží (podle některých vážně myšlených teorií dokonce jaderných) a vyvádění Židů z WTC, protože ilumináti řídící George Bushe pochopitelně chtěli mít mezi mrtvými jen samé Gojímy ...

 

Pokud někdo projeví pochybnosti, konspirátor vítězoslavně vytáhne argument, který je alfou i omegou jeho víry: letecké palivo z nádrží obětovaných letadel dokáže docílit teploty nanejvýš 1000 stupňů, zatímco ocel se taví až při 1300 až 1500 stupních! To přece dá rozum, že ty nosníky musely být omotané semtexem nebo napilované –  nejlépe obojí!

 

Ve skutečnosti s tím rozum nemá nic společného; úplně stačí nějaké to vzdělání. Například ani střední průmyslovou školu by zastánce konspirace neměl dokončit, protože vlastnosti oceli tu patří k základům učiva. A neznalost skutečnosti, že tento materiál ztrácí mechanickou pevnost už při teplotách okolo 500 stupňů, by patrně pedagog netoleroval.

 

Proto se také u výškových budov ocelové nosné prvky dříve masívně obezdívaly – jenže u WTC byly pouze obloženy slabou vrstvou azbestu. Už před 11. zářím odborníci poukazovali na nebezpečnost takového řešení. Při útoku navíc trosky letadel zřejmě ochrannou vrstvu na mnoha místech smetly.

 

Jinak řečeno: teroristé si své místo po boku Alláha a v náručí zástupů panen zasloužili: když pevnost materiálu v důsledku hoření 90 tisíc litrů leteckého paliva poklesla pod určitou mez, hmotnost několika desítek nejvyšších pater začala drtit ty pod sebou a dokonala dílo zkázy. Následoval dominový efekt a závěrečný kolaps netrval déle než 10 vteřin.

 

Jenže konspirační teorie ve skutečnosti nejsou nejen o rozumu, ale ani o znalostech – jejich zastánci na ně prostě věřit chtějí. Dokonce jim nejspíš věřit musí, protože bez nepřítele z nějakého důvodu neumějí žít; ono je ostatně pohodlnější věřit, že za mé problémy může špatný svět obecně, a strýček Sam zvlášť.

 

Což by koneckonců nevadilo, protože v populaci je v souladu s Gaussovou křivkou zákonitě vždy určité procento jedinců … no, řekněme  ne tak docela dostatečných. Na pováženou ovšem je, že jich je najednou tolik. Nějak to nepříjemně připomíná konec antiky, kdy nad vyspělou filozofií a náboženskou tolerancí zvítězila pověra šířící se mezi nevzdělanou masou.

 

A pak začal dlouhý, barbarský středověk ...

 

(Autorovy články najdete na autorském webu Novákoviny).