Jiři Dienstbier

Jiři Dienstbier Zdroj: Profimedia.cz

Dientsbierův coming out: Nenabízím voličům rozhled ani charisma


DALŠÍ POLICEJNÍ PREZIDENT byl jmenován v rozporu se zákonem. Aspoň máme-li věřit socialistům. „Už samotný způsob vypsání výběrového řízení byl přinejmenším na hraně zákonnosti. Celý proces je stejně nedůvěryhodný jako ministr Radek John,“ reagoval v lednu 2011 po nástupu Petra Lessyho bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

 

„Způsob a rychlost, s jakými byla celá akce učiněna, budí pochybnosti o jejím souladu se zákonem. Petr Lessy se pro mne i velkou část veřejnosti stal garancí nezávislého postupu policie a stíhání korupce,“ komentoval tentýž Tejc konec Lessyho a jmenování jeho nástupce. Červíček pochybností o účelovostech jeho vyjádření trochu hlodá.

 

PREZIDENTSKÝ KANDIDÁT socialistů Jiří Dienstbier učinil pro politiky málo vídaný coming out. „Coby kandidát voličům rozhled ani charisma nenabízím,“ připustil v textu pro Právo. Má pravdu, ten chlapec.

 

POKUD BY SE DO BOJE o Hrad zapojil Karel Randák, bude to dobrá zpráva pro příznivce všech kandidátů. Bývalý šéf rozvědky a mistr převleků, který si třeba v květnu 2008 pro hodnost generála došel na Hrad zamaskován k nepoznání, by ve funkci jistě zvládl vystupovat tu jako Fischer, tu jako Zeman a jindy coby Bobošíková či potetovaný jako Franz. Pro historiky by zas musela být úžasná existence nahrávek z každé minuty jeho působení na Hradě.

 

AČKOLI MU PO ZVEŘEJNĚNÍ jeho odposlechů s Romanem Janouškem premiér Petr Nečas na žádosti o schůzku vzkazoval: „k dalšímu setkání nevidím důvod,“ nyní se mu po Pavlu Bémovi zjevně zastesklo. Pomiňme, že ho premiér spolu se šéfem poslanců Stanjurou přesvědčovali k podpoře vládě už v dubnu.

 

Minulý týden si Béma při cestě do Strakovy akademie všiml Blesk. Jeho postoj k veřejným pracím v Praze kvůli prohrané sázce o nárůst ceny tunelu Blanka zjevně tématem nebyl. Při některých hlasováních se holt rozdíly mezi hlasy ctihodného orla a opovrženíhodného kolibříka smazávají.

 

ALEXANDR VONDRA je odvážnej chlap. Alespoň to hlásají jeho bill boardy v kampani do Senátu na Litoměřicku. V jejím rámci Vondra promítá fi lm Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. Jak upozornil server Česká pozice, pokládá to režisér a scenárista Jan Prušinovský za „hroznou drzost“. Kdyby byl ale Vondra skutečně „odvážnej chlap“, zvučí mu jeho pojízdný kinematograf agentura ProMoPro.