František Josef I.

František Josef I. Zdroj: Profimedia.cz

Kde jsi, Rakousko? Češi si neumějí vládnout!

Výroční zpráva BIS dokonce i v té části, kterou smí vidět veřejnost, mluví zcela jasně. Českou republiku v úplnosti ovládly 3 K: Krádeže, Korupce a Klientelismus. Češi si prostě neumějí vládnout.

Na dějiny první republiky každý už kašle. Přitom jsou velmi poučné a ukazují, že korupce a klientelismus stejně jako rozkrádání veřejných peněz jsou pěknou českou tradicí. Skoro čtvrt století od sametové revoluce, kdy si Češi znovu vládnou sami a nemusejí poklonkovat cizí moci z Vídně, Berlína či Moskvy, přesvědčivě dokazuje, že stále platí vídeňský bonmot: Češi jsou dobří jen jako kočí!

 

Naše společnost měla po revoluci plnou hubu ideálů, pravdoláskařství kvetlo a byznys – poctivý byznys – byl stále považován za něco nevhodného, určeného pro hamižníky. Pravdoláskařství se plíživě přerodilo v současnou politickou  kleptokracii a poctivé podnikání se stalo kvůli pravicovou vládou zvýšeným daním konkurence prakticky neschopné. Invalidé a starobní důchodci se dostávají pod hranici snesitelné bídy a další zvýšení daní pravicová vláda právě chystá. Levice k tomu z opozice nabízí sebevražedné řešení: zadlužit se až do Řecka.

 

Recept na nastartování ekonomiky a skutečné úspory ve státním rozpočtu, úspory tak masívní, aby bylo možné začít státní dluh splácet, ne navyšovat, je důsledně omezit rozkrádání. Je představitelné, že v našem systému plném zkorumpovanosti všech úředních složek tvoří ztráty kolem jedné třetiny. Že naše země by vyšla s pouhými dvěma třetinami současných veřejných rozpočtů, protože každá třetí koruna z něj se někomu zadře za nehty nebo je alespoň utracena zcela neúčelně, ve prospěch vlastních zájmů politika na oné zakázce. Prosadit tento recept s Čechy jako úředníky a politiky je však zhola nemožné, i když je úplně jednoduchý: Všechno veřejné účetnictví na internet!

 

Náprava není v dohledu a zbývá si jen postesknout, že dokud byly Čechy kolonií civilizované země – rakousko-uherského mocnářství –, kradlo se přece jen o trochu míň, a hlavně s větším strachem. Takže by asi bylo nejrozumnější monarchii obnovit. Češi totiž zjevně nejsou dostatečně civilizovaní na to, aby si vládli sami. Možnost nakrást si vždy zvítězí nad veřejným zájmem bez ohledu na politickou příslušnost a století.