Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: Tomáš Tesař

Primátor Prahy bojuje o DP se svými "věrnými"

V bitvě o Dopravní podnik jde o trestněprávní spory, nikoliv o politiku. Je to vyřizování si účtů v pražské ODS. První tezi razí stále se menšící skupina okolo primátora Prahy Bohuslava Svobody, druhou to rozporují ostatní. Jak říkal sir Humphrey z Jistě, pane ministře, nebo Václav Klaus se svojí suitou, pravda je to i ono.

 

Primátor Svoboda byl znám prohlášeními, že kdokoli kdykoli řekl něco proti jeho krokům, mohli za to jeho odpůrci v řadách ODS. Pojďme se tedy podívat, kdo v dozorčí radě patří do tzv. Hrdličkova tábora jeho odpůrců, kterým vzal moc při převratu loni v listopadu. Kdo za ODS hlasoval pro odvolání Vladimíra Liche?

 

Místopředseda dozorčí rady DP David Vodrážka: někdejší "koník" pražské šedé eminence Tomáše Hrdličky, který ho v Topolánkově éře dotlačil až na post prvního místopředsedy ODS (Blb z Horní Dolní, jak později řekl Topolánek). Když se ovšem loni v zimě měnily poměry na magistrátu (v nejtěsnějším poměru dvou, tří hlasů v rámci ODS), byl to právě starosta Prahy 13 Vodrážka (spolu s další zastupitelkou za ODS, bývalou spolupracovnicí Topolánka a dnešní přítelkyní bývalého náměstka primátora za ČSSD Karla Březiny Gabrielou Kloudovou z téže městské části), kteří dodali dva rozdílové hlasy potřebné pro rozbití velké koalice a odstranění Hrdličkovy party z vedení magistrátu. Za to nechal primátor Svoboda Vodrážku v dozorčí radě DP, ačkoli prohlašoval, že v městských firmách nemají politici co dělat a z rady DP se museli poroučet Hrdličkovi spojenci Dalibor Mlejnský s Milanem Richtrem, tedy starostové Prahy 11 a 10. Vodrážka dnes výzvy k odstoupení z rady DP odmítá.

 

Dále řadoví členové dozorčí rady za ODS:

 

Pavel Hurda: vlivný boss ODS v Praze 3, předseda představenstva Pražské plynárenské. Praha 3 coby jedno z nejsilnějších regionálních sdružení v rámci ODS sehrávala při změnách na magistrátu hlavního města klíčovou pozici. Ačkoli má Hurda pověst jednoho z nejschopnějších a nejmocnějších lokálních "kmotrů", primátor Svoboda se o něj s chutí opřel. Hurda měl totiž vždy závažné spory s Tomášem Hrdličkou (později též s jeho spojencem Romanem "Mazánkem" Janouškem). Spočívaly v tom, že dokud měl navrch Hrdlička a spol., Hurdu k ničemu z městských zakázek nepouštěli. Hrdlička prý vždy říkal: "Nechci se dělit, máme moc, takže to bude 100:0." Primátor Svoboda proto přes všechny deklarace, jak nesmí být politici v orgánech městských společností, držel Hurdu v plynárenské až do doby, než pro ni koupí akcie od E.ON. V dozorčí radě DP zůstal Hurda z podobných důvodů jako Vodrážka. Také on nechce o konci v dozorčí radě DP ani slyšet. Mimochodem, před několika týdny skončila spolupráce "jeho" ODS s TOP 09 v radě Prahy 3. Namísto s občanskými demokraty tam dnes topka vládne se socialisty a zelenými.

 

Tomáš Portlík: místostarosta Prahy 9 a místopředseda pražské ODS. Jeden z nejskalnějších spojenců Bohuslava Svobody, bojovník proti hrdličkovské partě. Na zasedání dozorčí rady DP šel minulý týden s tím, že má Liche držet stůj co stůj. I on nakonec po jeho "vysvětlování" hlasoval pro odvolání šéfa DP. Druhý den dostal stranický "kartáč" a sám navrhl, že "za trest" v radě skončí.

 

Zdena Javornická: dáma, která je na pražském magistrátu známa jako významná spoluautorka, ne-li autorka, jakéhokoli rozpočtu všech primátorů z posledních let. Úřednice a šéfka magistrátního odboru, která nedbá stranických doktrín a vždy loajálně podporuje primátora, jenž je zrovna u moci. Od Svobody měla zadání držet Liche. Když ho na dozorčí radě poslouchala, i ona zvedla ruku pro jeho odvolání. Také ona dala následně svoji funkci k dispozici.

 

Josef Nosek: K tomu všemu je ještě nutné připočíst radního pro dopravu Josefa Noska z Prahy 8 (není členem dozorčí rady), který proti Lichovi na jednání výrazně plédoval, protože s ním prý šéf DP nekomunikoval. Nosek přitom byl po boku Svobody dokonce jedním z architektů převratů na pražské radnici, vzápětí ale jejich vztahy ochladly a dnes jsou pod bodem mrazu.

 

Karel Hanzlík: starosta Radotína za ODS: jednání se nezúčastnil, jako blízký spojenec prvního místopředsedy a šéfa ODS v Praze 5 (pod kterou Radotín spadá) Zdeňka Zajíčka však v dozorčí radě DP skončil také. Jeho přítomnost na jednání rady by sice na Lichově odvolání nic nezměnila, zřejmě ale uznal za vhodné se z politických důvodů od jejích závěrů distancovat.

 

Pak je tu TOP 09. Tedy strana, která se loni na podzim stala Svobodovým klíčovým spojencem pro odstranění Hrdličkovy kmotrovské části ODS (tehdejším předsedou byl poslanec Boris Šťastný) a socialistů z vládnutí nad Prahou.

 

Společně se Svobodou vytvořili novou koalici, o které se v médiích psalo jako o "nové a čisté", přičemž jedním z jejích prvních kroků bylo právě instalování Vladimíra Liche do čela Dopravního podniku. Šéfem dozorčí rady DP je člen TOP 09 Jiří Nouza, na svém pondělním jednání klubu pražských zastupitelů přijala topka v poměru 20 hlasů ku 5 usnesení, že odvolání Liche bylo správné.

 

Jistě, v boji o pražský Dopravní podnik jde především o trestněprávní věci. Ano, řada představitelů DP v čele s jeho bývalým předsedou Martinem Dvořákem a řadou členů bývalého vedení magistrátu v Praze by měla jít rovnou sedět. Na druhé straně, výše popsaný výčet jasně ukazuje, že pouze o trestněprávní věci nejde. Především opět zesílily plameny boje o pražský magistrát. A při pohledu na řešení situace v DP se jasně potvrzuje, že se proti primátoru Svobodovi obracejí i jeho někdejší spojenci.

 

Důvody mohou být různé (viz. článek v Reflexu ze 4.7.2012 Primátor v ohrožení). Faktem je, že se Bohuslav Svoboda ocitnul ve velmi diskomfortní situaci, z níž může vyjít poražený na hlavu.