Marissa Mayerová

Marissa Mayerová Zdroj: Profimedia.cz

Kojení, přebalovaní a záchrana webové legendy. Nová šéfka Yahoo nastupuje na místo v šestém měsíci těhotenství

Když firma Yahoo oznámila před dvěma týdny jméno nového šéfa či, přesněji řečeno, šéfky, hodně lidí si z toho, lidově řečeno, sedlo na zadek. Nikoliv snad proto, že by byli překvapeni, že dotyčná firma provozující kdysi dominantní internetový vyhledávač stále existuje.

 

Yahoo pokulhává za Googlem ve všech směrech, ale stále je zejména na americkém trhu silným a nepřehlédnutelným hráčem. Měsíčně „obslouží“ přes 700 miliónů uživatelů. A není šokující ani to, že si akcionáři na nejvyšší post vybrali ženu, což ostatně nebylo poprvé. Sedmatřicetiletá Marissa Mayerová však zároveň na Twitteru oznámila, že je v šestém měsíci těhotenství.

 

A to je pecka! Nedokážu si představit, že by nějaká velká evropská a už vůbec ne česká společnost jmenovala do vedení ženu, která má za tři měsíce rodit. Ale rozruch to vyvolalo i v Americe. Nechme stranou vtípky, že Yahoo déle než tři měsíce nepřežije, takže akcionáři mohli ženu v očekávání klidně najmout. Je zřejmé, že Yahoo vkládá do nové šéfky velkou naději a věří, že její jmenování vyrovná šance právě v boji s největším konkurentem.

 

Mayerová patřila v Googlu hned po jeho zakladatelích a šéfu Schmidtovi k nejviditelnějším zaměstnancům a největším talentům. Nastoupila do firmy ve 24 letech (jako vůbec první žena na odbornou pozici) a byla v pořadí jejím 20. zaměstnancem. Mít takhle nízké „googlovské číslo“ je něco jako vyhrát v ruletě a znamená to, že pokud Mayerová neudělá nějakou hloupost, nemusí teoreticky až do smrti pracovat. Její současné jmění jen v akciích Googlu se odhaduje na 300 miliónů dolarů.

 

Navíc se – aby toho nebylo málo! – před třemi lety dobře vdala za známého sanfranciského investora Zacharyho Boge. Jsou tím, čemu Američané říkají „power couple“, tedy manželským párem s velkým vlivem a mocí. Bydlí v jednom z nejhezčích bytů v San Francisku, který je v nejvyšším patře hotelu Four Seasons. Patří k přátelům prezidenta Obamy.

 

Mayerová však rozhodně nehodlá být spokojenou rentiérkou a už vůbec ne ozdobou úspěšného chotě. Je ambiciózní, podle novinových profi lů excelovala už na střední škole a na Stanfordově univerzitě. Specializuje se na umělou inteligenci a podle svých spolupracovníků je „nesnesitelně brilantní“.

 

Na přijímacím pohovoru do Googlu dostala otázku: „Jak byste naprogramovala spell-checker, pokud by slovník byl tak velký, že by se nevešel do paměti počítače?“ Co odpověděla, nebylo zveřejněno (dost možná tomu novináři jen nerozuměli), ale byla prý okamžitě přijata. A zaujala nejen svou inteligencí, jelikož pak po roce 2000 údajně chodila se spoluzakladatelem Googlu Larrym Pagem. O tom se však v sídle firmy Googleplexu prý nesmí mluvit, zveřejnil to v knížce o této společnosti známý americký novinář Ken Auletta.

 

V posledním roce či dvou se však její kariéra v Googlu zadrhla. Měla v merku některý z top postů, ale povýšení se nedočkala. Největší vyhledávač byl jejímu rozmachu i ambicím už malý. Přitom se nemalá část úspěchu Googlu přičítá právě Mayerové, například prý prosadila, aby hlavní stránka vyhledávače byla jednoduchá a „čistá“, tvořená jen logem a vyhledávacím řádkem. Tím se Google odlišil od svých konkurentů, tedy zejména Yahoo.

 

Teď všichni čekají, jak si Mayerová poradí ve své funkci, zvlášť když ji ještě čeká porod. Podle ní to bude hračka, vždyť na mateřské bude jen pár týdnů a během nich bude stejně pracovat z domova. Pokud to zvládne, bude to signál, že ženská emancipace byla definitivně završena. A pokud ještě mezi kojením a poradami představenstva zvládne zachránit skomírající webovou legendu jménem Yahoo, bude čas započít boj za rovnoprávnost mužů.

http://twitter.com/cermak