Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Profimedia.cz

Kdo zavolá Miroslavu Kalouskovi a řekne mu, že končí?

Je to epický příběh. Nekonečně špatný seriál, jaký by nedal dohromady ani Jaroslav Dietl. Ano, samozřejmě, že myslím ministra financí a šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten jako by poslední dobou nebezpečně přerostl reálie naší politiky a stal se něčím jako nedotknutelným Bohem, či spíš padlým andělem Luciferem.  

Jen před pár dny jsem psal, že kolem Kalouskova hysterického tance kvůli policejní žádosti o vydání exmistryně obrany Vlasty Parkanové k vyšetřování předraženého nákupu armádních letounů něco smrdí: šéf TOP 09 Parkanovou zarputile brání, jako by šlo o něj, což samozřejmě i jde; právě Kalousek obraně šéfoval, zatímco Parkanová skládala agitcountry a hrála si v helmě na vojáky. Navíc obchod zprostředkovala firma jeho starého dobrého kámoše zbrojaře Richarda Hávy.

 

Nyní vidíme, že ryba jako vždy smrdí od hlavy – a že to nemusí být vždy ryba: Kalousek telefonoval vyšetřovateli podezřelé zakázky a podle policejní zprávy mu vyhrožoval, že u policie skončil. A co z toho máme? Jako obvykle nic! Kalousek ze všeho vyjde s puncem oběti mediální štvanice.

 

I já obdivuju jeho až nadpřirozený talent! Nechte Jiřího Paroubka vykračovat kilometr širokou prázdnou promenádou s psím lejnem uprostřed, a stoprocentně do něj šlápne a ještě se celý zamatlá - viz jeho fantastické tiskovky, kde sám sebe vždy z něčeho usvědčil. Kalouskovi můžete hlavu nonstop máchat močůvkou, a stejně vždy vykoukne bělostně čistý jak bílé triko z reklamy na prací prášek, myslím to jako vyprané.

 

 

Vlastně jako by mu to i svědčilo. Před časem se sešel na jedné akci s ministrem obrany Alexandrem Vondrou, jemuž zrovna máchali hlavu močůvkou – ironií za Kalouskova typicky kamarádského přispění – kvůli kauze ProMoPro; věčný politický nýmand Vondra si starému matadorovi postěžoval, že chodí k výslechu. Kalousek si natáhl nohy na stůl, hlavu opřel o ruce a lišácky se na Vondru usmál, ať si z toho nic nedělá, protože jeho vyslýchali už tisíckrát. A nikdy nic z toho!

 

Mohly za ním na obraně zbýt mnohamilionové podezřelé zakázky a klientelismus; mohl jít navzdory rozhodnutí KDU-ČSL, jíž i šéfoval, na ruku hazardu; mohl nás zachraňovat paktováním s Paroubkem a komunisty a s pýchou jemu vlastní to označit za geniální nápad, k jehož pochopení teprve dozrajeme; může TOP 09 řídit stejně despoticky jako Vít Bárta Věci veřejné; může před sebe ve volbách strkat knížata a národní bankéře. Vždy ale hrdě zvedne hlavu, pohodlně se usadí do TV studia a všem klidně řekne: BĚŽTE NĚKAM! A my jdeme.

 

Takže i já čekám na telefonát, dokonce už docela dlouho. Totiž až někdo zavolá Kalouskovi a řekne mu: Mirku, už to stačilo! Končíš!