Neber úplatky, neber úplatky...

Neber úplatky, neber úplatky... Zdroj: Profimedia.cz.

Iluze o konci korupce aneb Proč je David Rath správný Čech

Je to ironie: lidé se dlouho zoufale třásli na to, až dostanou první velkou rybu za korupci. A když pak přišel boss Vít Bárta a po něm nyní i menší boss ČSSD David Rath, nechtějí tomu najednou věřit. Mnozí říkají to co Rath v Parlamentu: že jde jen o malé čudly, sumci dál plavou. Jiní je dokonce považují za oběti.

 

Bylo to dlouho krásné klišé moudrých: až prý lidé uvidí, že aspoň někdo pyká za korupci, nebudou ohledně politiky tak cyničtí. Teď máme jednoho řvouna s podmínkou, zatímco druhého děsí vlastní vazba — a lidé jsou ještě cyničtější. Podle některých reakcí z diskusí pod články o Bártovi či Rathovi se prostě jen ti zkorumpovaní nyní zbavují těch, co proti nim chtěli tolik bojovat — a teď výjimečně necituju Radka Johna.

 

My Češi nejsme troškaři. Na auta si dáváme obří výfuky, domy natíráme sytě fialově a v teplákách bychom nejraději viděli všechny zkorumpované politiky. Proč ne, korupce je rakovina společnosti. Jenže pak by tepláky nosili téměř všichni politici – a kdo by to dělal? Nakonec doktor Rath je jen jeden, lékařsky řečeno.

 

Slávek Popelka z Holešovské výzvy sice kromě spousty jiných zajímavých věcí říká, že si můžeme udělat hezčí demokracii bez politiků jen z prostého lidu, to ale zpravidla končí v gulagu. Nebo v SSM, což zase končí v Jáchymově.

 

Navíc je tu ještě jiný ošklivý fakt: podobně jako politici jsme zkorumpovaní i my, obyčejní lidé. Jen pochopitelně v menším, ostatně co nám zbývá: podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK zveřejněného Transparency International uplácíme nejvíc u tak banální záležitosti, jakou je technická kontrola auta.

 

A dokonce mažeme i tam, kde nemusíme, protože už jsme jednou zaplatili: u lékaře. Snad proto si podle oficiálních výzkumů veřejného mínění lékaře tolik ceníme. Nestydí se vzít si od nás peníze dvakrát a pak nám za to ještě vyoperovat zdravou ledvinu.

 

 

Možná je v tom něco psychologického. Rádi řveme, jak korupci nesnášíme, spousta z nás ale ve skutečnosti uplácí a bere taky. A když pak vidíme, co s chudákem Rathem udělaly dva méně hygienické týdny pod zámkem v Litoměřicích, děsíme se, abychom neskončili stejně. Logicky ho radši máme za oběť.

 

Mnohamiliónová korupce samozřejmě fascinuje víc než láhev whisky pro primáře lázní placených ze zdravotního pojištění. V principu jde ale o totéž: kupujete si — byť mnohdy zcela zbytečně — výhodu na úkor druhých, jež vám nenáleží. Což je přímé popření demokratických principů vycházejících z rovnosti. Pravda ovšem je, že jen málokoho napadne nazývat Česko skutečnou demokracií.