Maďarsko

Maďarsko Zdroj: Profimedia.cz

Maďarské hospodaření – náš vzor?

Před rokem se mě při rozhovoru zeptal ekonom Aleš Michl, zda vím, jaký evropský stát bude mít nejlepší finance roku 2011. S úsměvem sám odpověděl, že Maďarsko. Trochu mě to zarazilo, protože zrovna tenhle stát málem zbankrotoval. Pak mi ale Michl otevřel oči…

 

„Bude to Maďarsko, protože v podstatě znárodnilo penze, a umaže si tím deficit, takže bude v přebytku. Uvidíme, jak se na to z metodologického hlediska bude koukat Eurostat. Ale jinak budou Maďaři mít velký přebytek a budou na dva roky mistři světa. A pak možná zbankrotují. Už vidím titulky: Maďarsko – nejlépe hospodařící stát v EU (smích),“ řekl tehdy Michl.

 

Ano, oba jsme se zasmáli.

Jenže dnes otevřu zprávu Eurostatu, a co nevidím: Maďarsko, přebytek rozpočtu 4,3 procenta HDP. Daleko za ním skončilo druhé v pořadí Estonsko (jinak skutečný premiant) s jednoprocentním přebytkem. Žádná poznámka, nic. Naopak o kus dál je Maďarsko uvedeno jako země s třetím největším poklesem zadlužení v poměru k HDP.

 

Pak otevřu české zpravodajské servery, a co nevidím: „Tři země se mohly pyšnit přebytkem; jde o Maďarsko (4,3 procenta), Estonsko (jedno procento) a Švédsko (0,3 procenta).“ Rozšířená zpráva z ČTK.

 

Tak tedy hurá maďarskou cestou.

Eurostat uvádí přebytek loňského maďarského rozpočtu v přepočtu čtyři miliardy eur. To je oněch 4,3 procenta HDP v plusu. Číslo, které se uvádí v souvislosti se „znárodněním“ privátního důchodového pojištění, je v přepočtu 10 miliard eur. Zbytek už si každý domyslí sám …