Facebook

Facebook Zdroj: Archív

Majitel obchodu zveřejnil fotku zloděje. A dostal za to pokutu

Před pěti měsíci jsme upozornili na příběh podnikatele, jenž zveřejnil fotku zloděje, který mu z obchodu ukradl kolo. Nyní přišla nečekaná pointa: pokuta od Úřadu pro ochranu osobních údajů.

 

Byl to hezký příběh: majitel ekolo.cz Jakub Ditrich umístil na facebookovou stránku fotku zloděje, který mu z obchodu ukradl jedno z kol. Stovky lidí fotku sdílely a nakonec se díky telefonickému tipu podařilo kolo vypátrat. Policie poté zloděje chytla a nyní si odpykává roční vězení.

 

Byl to tak hezký příběh, že část lidí měla obavy, zda se nejedná o virální kampaň ekolo.cz.

 

 

Nový vývoj přinesl důkaz, že virální kampaň to opravdu není. TV Nova totiž včera ve zprávách informovala, že majitel obchodu nyní dostal pokutu 5000 Kč (+ 1000 Kč správní poplatek) od Úřadu pro ochranu osobních údajů za to, že fotku zloděje zveřejnil.

 

Podle ÚOOU totiž majitel obchodu nesmí fotku sám zveřejnit. Záznam měl předat policii a ta je pak jediná oprávněná video publikovat. Pokud chtěl snámek zveřejnit, musel - a teď to přijde - získat zlodějův souhlas. Ten Jakub Ditrich z pochopitelných důvodů neměl.

 

Jakub Ditrich nyní zvažuje, zda pokutu zaplatí či nikoli. "Podle našeho právníka se zdá, že není žádný opravný prostředek a možnost odvolání," řekl Reflexu. Zřejmě tak nezbude než pokutu uhradit.