Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Jiří Benák / MF Dnes / Profimedia.cz

Až Klaus zmlkne, bude to dobrý den

Lidé začínají kvůli politice blouznit. Blouznění došlo do nejvyšších pater, pokud tam tedy nebylo doma vždycky. Teď se k věci vyslovil Václav Klaus, politický, ekonomický a ekologický myslitel s odbočkami k estetice architektury.

 

Klaus zaujal svou běžnou pózu starostlivosti o osud země a národa a ohledně kauz zveřejněných odposlechů napsal v MF DNES: „Ukřičené oběti mediálních ‚revolučních tribunálů‘ nemají žádnou možnost regulérní obrany, kterou by dostaly před soudem, pokud by se ukázalo, že jde o trestný delikt – což se ostatně většinou neprokáže. O něčem tak zastaralém, jako je presumpce neviny mediálně ‚obžalovaných‘, se už radši ani nemluví. Seriály ‚úniků‘ odposlechů jsou jedním z nejúčinnějších nástrojů společenské manipulace. Je to nepřijatelná metoda, kterou mediokracie pohlcuje demokracii. Doba je neklidná. Různé zájmové skupiny se snaží, aby sociální neklid přerostl v chaos. Média jim v tom zdatně sekundují, pokud s nimi přímo nespolupracují. Je to hra s ohněm.“

 

Prezident není zřejmě na Hradě pouze obklopen hraničními osobnostmi, ale sám už poslední dobou hraniční osobnost. Jaké „revoluční tribunály“?  Kdo nemá možnost obrany? Nemá ji Vít Bárta, politik a bohatý člověk a bývalý šéf bezpečnostní agentury, který může u soudu říkat, co chce a všichni to vidí a slyší? Nebo koho má prezident na mysli? Kdo tu kdy stál před revolučním tribunálem?

 

Všichni naši politici mají takové bezpečnostní krytí, že se o tom běžnému občanskému čičmundovi ani nesní. Jestli není v této zemi něco v pořádku ohledně policie a soudů, měl s tím Klaus jako bývalý ministr, poslanec, premiér a předseda Sněmovny a prezident republiky už dávno něco udělat. Ale ne, globální oteplování je důležitější než stav vlastní země. Co nějaké soudy.

 

A dál, co je podle Klause mediokracie? Debata je tu snad i zbytečná. Klausovi pořád někdo vadí. Vadí mu Ústavní soud, který označuje za třetí komoru parlamentu (no a co má jako být, nemáme Ústavní soud v Ústavě?), vadí mu media, která tak rád využívá, když jde o publikování jeho školáckých deníčků z cest, vlastně mu vadí asi lidé jako takoví, protože nepochopili jeho genialitu, takže své poslední volby prohrával. Na rozdíl od Topolánka, který je vyhrával, abychom se drželi faktů.

 

Demokracii neohrožují media, která něco zveřejňují, ohrožuje ji Klaus, který chce, aby novináři drželi zobák. Všimněte si, ten člověk nepíše o obsahu těch odposlechů, jemu vadí, že vyšly najevo. Ale to jaksi není náš novinářský problém. My se živíme tím, že něco vyjde najevo. Pokud tohle Klaus neumí pochopit, není kompetentní zastávat ve státě nějakou funkci. Aspoň v demokratickém státě.

 

Bude to dobrý den republiky, až Václav Klaus nebude mít žádnou funkci.

AUTOR JE REDAKTOREM MF DNES