Smog

Smog Zdroj: Marek Douša

Zakázat dopravu? Je to řešení proti smogu?

Dobrý den, nedávný smog ve velkých městech v Čechách a na Moravě znovu připomněl otázku případného zákazu dopravy. Je to podle Vás řešení?

Jan Koubek, Pohořelice

 

Cyril HöschlCyril Höschl|ArchívNa první pohled se zdá, že zakázat dopravu v kritických dnech smogu by mohlo situaci zlepšit. A asi tomu tak i bude. Všechna příliš jednoduchá řešení jsou však často ošemetná. Čas od času stojí za to si připomenout, že největším zdrojem CO2 (asi 75 %) je spalování fosilních paliv (ropa, zemní plyn, uhlí). Dalších 25 % je zemědělství a pálení lesů. Z fosilních paliv nejvíc znečištění přinášejí chemičky, energetický průmysl (elektrárny), pak teprve doprava. Ta je velikým problémem především ve velkých městských aglomeracích, o tom žádná pochybnost. Jinak tomu je ale na vesnici.

 

Tam, kde bydlím, se večer veškerá doprava zastaví, rovněž přes víkend. Zároveň se tam však při bezvětří nedá od podzimu do jara skoro dýchat, protože mnozí bezohlední vykuřovači přijdou domů z práce a zatopí v kamnech všelijakým sajrajtem včetně pneumatik, PET lahví, bot a odpadků. Sami se doma zavřou, a co vypouštějí kolem, je jim ukradené. V takto vzniklé smrtící zóně, plné smradlavého žlutého čoudu, zakázat dopravu, jež beztak večer ustala, je projevem čirého zoufalství.

 

Zákaz aut je ovšem tak lákavým opatřením proto, že je relativně snadno uskutečnitelný. Naproti tomu vtrhnout k někomu do domu a uhasit mu jedovatou výheň je při zachování alespoň základních lidských práv prakticky neuskutečnitelné. Na otázku tedy odpovídám: jak kde.