Vánoční trhy

Vánoční trhy Zdroj: Michal Sváček / MF Dnes / Profimedia.cz

S Vánoci přichází do ulic typický český šunt

Začíná Advent a s ním pražské vánoční trhy. Málem už vidím ježíška. Řekněte mi ale, proč jsou stejně příšerné jako všechny ty předešlé. Je v tom něco typicky českého, že k Vánocům patří nejhorší šunt?

 

Šel jsem o víkendu centrem Prahy, konkrétně náměstím Republiky a Staroměstským náměstím. De facto je to jedno: stánky na obou náměstích nabízí převážně šunt. Rozdíl je snad jen v tom, že ty na náměstí Republiky nabízejí ještě horší šunt. Sakra: i vietnamská tržnice - a to není nic rasistického, ale jen estetický názor - vedle nich působí jako Tuzex!

 

Jeden stánek například prodává laciné víno a lacinou bižuterii. Víno a bižuterii? Možná jsem jen trochu na hlavu, nevím. Přesto: šli jste si někdy v nevánočním čase koupit víno a bižuterii? Člověk si obvykle kupuje víno, nebo bižuterii, ne? Je to jako jít si koupit auto a poté se ještě v obchodě domáhat hrnců, co prodává Jiří Babica. Možná jen dotyčný jen spoléhá na to, že po dvou deci jeho lahodného moku nerozeznáte plast od stříbra.

 

 

Anebo si vánoční prodejci myslí, že se všichni během Vánoc proměňujeme v naprosté idioty. Což je do velké míry samozřejmě pravda, ostatně podívejte na vánoční reklamy a výzdoby obchodů.

 

Fakt si ale někdo kupuje nejhorší projevy českého kutilství včetně všech těch rádoby středověkých hovadin ze dřeva, keramiky či ptačích per, jimiž nelze pod stromečkem ztrestat ani ty, co nenávidíme nejvíc? O příšerných barevných oděvech radši ani nemluvím!

 

 

Vánoce přece nejsou svátky nenávisti! Nakonec podívejte se, o kolik lásky nás v tomto období každoročně zkouší pumpnout všudypřítomní pouliční dobráci s kasičkami, včetně těch falešných: o Vánocích se máme prostě mít rádi. Což mě vede k trdelníku. Řekněte mi, kdo ho vymyslel a zasvinil jím veškerá městská náměstí, a já spáchám ošklivý nevánoční trestný čin. A těžko mě od něj odradí pečené maso - snad jediný artikl, který lze na trzích jíst.

 

Slyšel jsem nedávno, že se Praha ani Česko už nechce zahraničním turistům prodávat jako levná země třetího světa. Proč ne. Nakonec jsme pěkně drahá země třetího světa. Fakt ale nemáme lepší vánoční tradici než vyvalit na náměstí všechno to nejhorší? Vždyť i ty stánky, kdysi tak ohavné, už vypadají líp.