Occupy merchandise

Occupy merchandise Zdroj: Profimedia.cz

Okupujte naivitu a hloupost, s nimiž se blouznivci snaží zbořit současný svět

Demokracie, vláda lidu, se opírá o většinu, ne jen o několik málo jedinců. Před zákonem jsme si všichni rovni, pokud jde o osobní zájmy. Pokud však jde o společenský význam, má při vybírání pro veřejné úřady každý přednost podle toho, v čem vyniká, podle schopností, ne podle své příslušnosti k určité skupině.

 

Předchozí tři věty jsou malou částí jedné z nejfamóznějších řečí světové historie. Starořecký politik Periklés je pronesl nad padlými roku 431 před Kristem (může se ještě psát před Kristem? Nebo už musíme politicky korektně napsat před naším letopočtem? – dotaz autora). Z Periklea vycházel ve slavném projevu v Gettysburgu i americký prezident Abraham Lincoln v listopadu 1863.

 

Nic chytřejšího a silnějšího o zastupitelské demokracii, jež je tak typická pro euroatlantickou civilizaci, než tyto dva projevy jsme neslyšeli.

 

Přesto celý tento rok z mnoha náměstí světa slyšíme, že naše demokracie selhala, že je potřeba ji nahradit.

 

Čím nahradit? Na to už nikdo odpověď nedává.

 

„My jsme 99 procent,“ zní od poloviny září líbivé a chytlavé heslo amerického hnutí Okupujte Wall Street. Rozšířilo se do mnoha zemí světa a pár desítek tisíc lidí tvrdí, že právě oni „jsou 99 procent“. A kdo je to jedno procento? Ti nejbohatší, kterým je potřeba zatnout tipec.

 

Co bude dál? Na to opět nikdo nedává odpověď.

 

„Je drzost být bohatý a tvrdit, že jsem své bohatství tvrdě vydělal. Bohatství v kapitalismu totiž není nic jiného než krádež.“ To jsou dvě věty z prohlášení k akci Okupuj Plzeň, kterou svolali čeští anarchisté na pátek 11. listopadu. Také se inspirovali hnutím Okupujte Wall Street a zřejmě v této souvislosti není ani náhoda, že českoslovenští bolševici kdysi podobně hovořili o „vrazích z Wall Streetu“.

 

Takže už máme jasno, co si podobná hnutí a jednotlivci myslí – pokud tvrdě pracujete a vyděláváte, jste zločinec. A basta!

 

 

Jistě, ani kapitalismus a ani demokracie nejsou nejdokonalejší systémy. Ničí je přebujelá byrokracie, korupce povýšená na způsob vládnutí a neschopnost politických elit reagovat na oprávněné požadavky občanů. Je ale naivní a utopické si myslet, že DOKONALOST v tomto směru existuje. Přes všechny své limity je zastupitelská demokracie stále tím nejlepším, co v našem politickém a geografickém kontextu funguje.

 

Je to obráceně, jak tvrdí novodobí „okupanti“. Naše současná demokracie je systém, jenž je vhodný pro „99 procent“ a může v něm to jedno procento okupovat chvilku i newyorský Wall Street či Plzeň. Sneseme to. Nás 99 procent by ale mělo okupovat naivitu a hloupost, s nimiž se blouznivci snaží pobořit současný svět.