Referendum

Referendum Zdroj: Profimedia.cz

Referenda jsou většinou nesmysl. I to o euru

Premiér Nečas soudí, že Češi by měli euro přijmout pouze pod podmínkou referenda. Otázkou jen je, jestli má cenu dělat jakákoli referenda.

 

Důvody pro referenda bývají samozřejmě silné. Pokud se nějaké rozhodnutí týká všech, měli by se k tomu všichni vyjádřit. Pokud bychom lidi považovali za v zásadě nekompetentní, můžeme rovnou zrušit volby a demokracii jako takovou. Na druhou stranu je samozřejmě problém v tom, že téměř s jistotou nebude většina lidí o problému nic vědět, podlehne znění otázky, kterou si nadiktuje nějaký stranický profesionál, nebo bude ve skutečnosti odpovídat na něco jiného. Třeba jako když Francouzi hlasovali proti euroústavě a přitom šlo hlavně o to, že neměli rádi svou vládu.

 

Podle průzkumů veřejného mínění byla kdysi většina občanů ČSFR pro zachování federace. To jim ale nebránilo zvolit - především na Slovensku - strany, které de facto chtěly konec federace, byť se jim to nechtělo z taktických důvodů přiznat.

 

 

O ekonomických záležitostech a otázkách obrany by se referenda dělat neměla. Ne že by lidé nemohli mít pravdu, ale jde o to, že by ji měli nejspíš náhodou a to je risk. Doba je dnes taková, že lidé trochu šílí. Stačilo by dělat normální politiku bez hysterie, normálně chodit volit, nechat vládu dovládnout její volební období a pak si zvolit jinou. Referendum je alibismus zbabělých politiků. Opravdu je platíme za to, aby se nedokázali rozhodnout a přijali nějakou odpovědnost?

 

Zlomyslně mě napadá, jak by dopadlo referendum, kde by někdo položil otázku, zda se má zrušit ODS (KSČM, ČSSD atd.) nebo poslat Kalouska na Ďábelské ostrovy do vyhnanství. Ale na to se nikdo z otců lidu raději zeptat netroufne.