EU

EU Zdroj: Profimedia.cz

Richard Sulík: Odvážný Slovák, který se vzepřel diktátu Bruselu

 

Haló, tady Brusel. Posíláme nějaké zákony. Rychle je schvalte. Ne, jiná možnost není.

 

Zjednodušeně řečeno, takhle nějak vypadá procedura, kterou si právě prošlo Slovensko při schvalování fondu na záchranu eura. Šéf parlamentu Richard Sulík, jenž se postavil proti, byl odvolán. Vláda, ve které seděl, kvůli tomu padla.

 

Pozoruhodné na tom je, že Sulík, šéf strany Svoboda a Solidarita, čelí útokům médií a slovenských elit. Je vykreslován jako národní ostuda a téměř vlastizrádce.

 

Myslím, že Slováci by na něj naopak měli být pyšní.

 

Kdo chce, zná následující fakta: Evropa čelí největšímu zadlužení od druhé světové války. Řecko už fakticky zbankrotovalo, Itálii to nevyhnutelně čeká a Španělsko zřejmě taky. A jak myslíte, že v Řecku šetří? Asi takto: jenom letos už stihli vyrobit deficit čtyři sta miliard korun, tedy čtyřikrát větší než Česko. Podobně „hospodaří“ i v ostatních zadlužených zemích.

 

 

V dekadentně rozmazlených státech Evro­py nikdo nemá odvahu začít tvrdě šetřit. Problém se řeší politicky, nikoli ekonomicky. Proto další zbytečné a nic neřešící půjčky putují do zadlužených zemí, tentokrát v podobě spasitelsky znějícího fondu na záchranu eura.

 

Sulík a jeho strana se postavili proti. Celkem logicky se diví, proč by mělo ekonomicky chudší, ale rozumně hospodařící Slovensko automaticky půjčovat rozmařilému Řecku.

 

Sulík v rozhovoru pro Reflex (strana 24) dokonce připustil, že před hlasováním mu telefonoval německý ministr zahraničí, aby se ujistil, že bude hlasovat „zodpovědně“. Německo totiž řeší obtížné dilema. Jako lídr sjednocení Evropy a její hlavní sponzor nechce dopustit krach eura, ale zároveň nemůže vystát plýtvání a rozmařilost zadlužených zemí.

 

 

Chápu, že pro někoho může být důležitá demonstrace jednoty Evropské unie a ochrana eura. Ale demonstrativní, jednohlasné schvalování má pro nás ve střední a východní Evropě neblahé konotace, že. Taky bych se nechtěl dožít toho, že slovo „zodpovědnost“ bude nově znamenat, že se chovám proti zdravému rozumu, v rozporu s vlastním přesvědčením a ve jménu nějaké vyšší myšlenky. To, jak známo, málokdy vede k dobrým koncům.

 

Slovák Sulík se ke své zemi zachoval zodpovědně právě tím, že se postavil proti dalším zbytečným půjčkám. Já mu k tomu blahopřeju.