Vedení ČSSD: proč bychom se netěšili, když máme konečně v Senátu oranžovou většinu

Vedení ČSSD: proč bychom se netěšili, když máme konečně v Senátu oranžovou většinu Zdroj: Tomáš Tesař

Sobotka ví, jak se mohou stát komunisté koaličním partnerem

Lidovci posílili tak, že předstihli i Věci veřejné, vláda je ochotná jednat o způsobu volby prezidenta s opozicí a jednání mezi ministrem zdravotnictví a organizacemi nemocničních lékařů ztroskotala.

 

Podle průzkumu veřejného mínění, z nímž přišla agentura Factum Invenio, by se do PS dostalo 6 stran, včetně lidovců, kteří neobyčejně posílili a předstihli i Věci veřejné. ČSSD (na 24,1 %) i ODS (20,1 %) se drží na stejné úrovni, TOP09 taky (17,1 %), mírně posílili komunisté (13,8 %) a Věci veřejné (7,3 %). Při přepočtu na mandáty by koalice měla mírnou převahu 2 mandátů, s lidovci 115 mandátů (získali proti volbám v květnu lidovci hlasy na úkor dnešní koalice?). Výsledek vypadá pravděpodobněji než ten od CVVM, ale v podstatě se výrazně liší jen tím, že Factum Invenio zahrnula do výsledků jako další úspěšný politický subjekt lidovce.

 

 

Jednání mezi ministrem zdravotnictví a organizacemi nemocničních lékařů ztroskotala, ministr Heger je považuje za uzavřená. Současně předložil dopis se dvanácti sliby, kterými se mu, jak se domnívá, podařilo splnit většinu požadavků nemocničních lékařů, a které hodlá plnit, přestože k dohodě nedošlo. Musím se přiznat, že této vyjednávací technice nějak nerozumím. Bylo by snad dobré říci: jednat se dá o všem, ale ne s vyděrači. Odtrubte napřed svou vyděračskou akci. Pak uvidíme.

 

Aféra se záznamem z vystoupení ředitele motolské nemocnice Ludvíka (dostala se na veřejnost bezprostředně poté, co propustil svou mluvčí Jurinovou - safra, kdo to jen mohl vynést?) je dosti legrační svým obsahem (podnícení investic do nemocnice měl sloužit systém tzv. kulichů, exkluzivních pacientů, kteří prý byli schopni, pokud během léčby nezemřeli, samozřejmě, poté za zájmy léčebného zařízení lobovat. Je to nepříjemnost daleko spíš pro státní správu než pro nemocniční lékaře.

 

Bohuslav Sobotka sepsal (podobně jako Miloš Zeman) programový dokument a zveřejnil ho na internetu. Na adresu KSČM prý říká: „Pokud by přehodnotili svou kontroverzní minulost a definitivně se zbavili bolševických a protievropských reziduí, mohli by se stát po reformách koaličním partnerem.“ Kdyby to udělali, stali by se sociálními demokraty a zároveň by přišli o skoro všechny voliče. Udělat něco podobného a zároveň zůstat pro sociální demokraty 13% partnerem je nemožné. Museli by to udělat na oko (a přesvědčit své voliče, že je to jen na oko, tím by ovšem přesvědčili i voliče ČSSD a celou veřejnost), což je zjevně nesmysl.

 

 

V Právu citují „text přísahy“ maďarského občana, kterou budou skládat Členové maďarské menšiny v Rumunsku, kteří chtějí přijmout maďarské občanství. Ten text může být autentický, nebo ne. Může to být taky provokace. Kdo ví. Hlavní je, že Rumunsko proti dvojímu občanství nemá námitky. Naopak, námitky mělo doposud jediné Slovensko, a nynější slovenská vláda se velmi rozumně rozhodla vést o problému politické jednání. Zbývá tedy už jen Slota, Právo a pan Vilček.

 

MfD zveřejnila dva průzkumy veřejného mínění, pokud jde o postoj lidí k „nemocničně lékařskému protestu“. Podle agentury Median z 1. – 18. ledna t. r. protest lékařů chápe 28,2 % lidí, za vydírání ho považuje 45,6 %. (Ostatním je to fuk). Podle agentury Focus (10. – 19. ledna) Si 63,7 % lidí nemyslí, že by lékaři na tom byli tak špatně, aby dávali výpovědi, a s protestem nesympatizuje 64,5 % lidí. Je zajímavé, že kraválu nadělá nejvíc menšina, podobně jako při televizní revoluci a akci děkujeme odejděte – přičemž na rozdíl od akcí jako velká TV revoluce a Děkujeme, odejděte, to tentokrát nejsou žádní intelektuálové.

 

 

Vláda projevila ochotu jednat o způsobu volby prezidenta s opozicí (tj. s ČSSD). Jedna z vládních stran, Věci veřejné, ostatně na stanovisko vlády nečekala a začala s ČSSD jednat sama na vlastní pěst. Tématu se týká naše dnešní glosa.