Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023

Demonstrace Česko proti vládě. Václavské náměstí 16. 9. 2023 Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace ani čipy ve vakcínách nepomohly. Jak dopadli „vlastenci“ a dezinformátoři ve volbách?

Na kandidátkách do Evropského parlamentu se objevily i známé tváře z protivládních demonstrací. Kdo z nich ale nakonec nedokázal zaujmout proruskými dezinformacemi, plným Václavákem či czexitem?

Možným překvapením, kromě vzestupu lídra koalice hnutí Přísaha a Motoristů sobě Filipa Turka či jediným mandátem pro vládní Piráty, může být i bližší pohled na ty, kteří ve volbách neuspěli. Napříč několika stranami totiž kandidovali lidé, kteří na sociálních sítích i na shromážděních na pražském Václavském náměstí rozšiřovali dezinformace, nadávali na vládu a někteří srovnávali EU s nacisty.

Například strana PRO Jindřicha Rajchla, který pořádal demonstrace na Václaváku, obdržela 2,15 procenta hlasů a dosáhla tak na státní příspěvek. Ve svůj velký politický návrat s volbami do Europarlamentu také doufal bývalý premiér Jiří Paroubek. Neuspělo ale více lidí, kteří se označují za vlastence a šíří dezinformace.

Pokračování 2 / 10

Zuzana Majerová – Trikolora – počet preferenčních hlasů: 20 077

Zuzana Majerová ZahradníkováZuzana Majerová Zahradníková | Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové

Někdejší poslankyně za ODS na společné kandidátce Trikolory, které předsedá, s SPD skončila druhá pod čarou. Tvrdila, že covidová pandemie neexistuje a vehementně vystupovala proti vládním opatřením. V podcastu Jana Špačka prohlásila, že Evropská unie dokončuje plány, které nestihl dokonat Adolf Hitler, společným tématem EU s nacisty podle ní je vznik superstrátu či společné daně.

Pokračování 3 / 10

Jindřich Rajchl  – PRO – Jindřicha Rajchla – počet preferenčních hlasů: 19 376

Jindřich RajchlJindřich Rajchl | Zbyněk Pecák

Předseda strany PRO opakovaně prohlašuje, že na jeho další demonstraci přijdou statisíce lidí. Do volebních místností ale nalákal jen ty desetitisíce, které se mu podařilo přilákat naposledy. A ani to nestačilo, aby se bojovník proti bídě, vládě, přechodu z koruny na euro mohl v Evropském parlamentu pro změnu postavit proti Green Dealu či pokračování zbrojní podpory Ukrajiny.

Pokračování 4 / 10

Matěj Gregor – Svobodní – počet preferenčních hlasů: 11 352

Matěj GregorMatěj Gregor | Instagram @matesgregor

Několikrát vystupoval na demonstracích aktivisty (a dalšího neúspěšného kandidáta na europoslance) Ladislava Vrabela. Ironicky se snažil dostat do rozhodujícího orgánu Evropské unie, ačkoli se jeho politická aktivita zaměřovala především na odchod Česka z EU, takzvaného czexitu. Rozvrat zevnitř se tedy nekoná.

Pokračování 5 / 10

Petra Rédová – STAČILO! – počet preferenčních hlasů: 11 248

Petra RédováPetra Rédová | Twitter @Redovapetra

Zdravotní sestra, od které se ovšem distancovaly brněnské nemocnice s tím, že u nich rozhodně nepracuje, začala svou politickou kariéru popíráním covidu a vehementně tvrdila, že ve vakcínách jsou čipy. Na svém e-shopu ale prodávala předražené kosmetické houbičky či čaje. Před spojením se STAČILO! Kateřiny Konečné byla místopředsedkyně Rajchlovy strany PRO, kterou ale po sporech opustila. Věnovala se i ezoterice a astrologii, v těchto volbách jí ale hvězdy nepřály.

Pokračování 6 / 10

Ivana Turková – PRO – počet preferenčních hlasů: 8 355

Ivana TurkováIvana Turková | facebook @Ivana Turková

Rajchlova ekonomická expertka na sebe naposledy upozornila, když pokřikovala na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v rámci Debat bez cenzury v Mostě. Turková nedávno upozorňovala na „zatím neveřejný záměr“ mobilizace mužů ze států blízko Ukrajiny do války proti Rusku. Ten samý konflikt ale také označovala jako pseudoválku.

Pokračování 7 / 10

Zdeněk Jandejsek – STAČILO! – počet preferenčních hlasů: 5 359

Zdeněk JandejsekZdeněk Jandejsek | Profimedia

Oxymoron eurovoleb nastal v případě spojení agrobarona Jandejska s komunistickým STAČILO!. Zatímco šéfka KSČM Kateřina Konečná nechce, aby se na úkor občanů obohacovaly korporace, Jandejskova firma RabbitCZ má milionové tržby a na dotacích získal 2,7 miliardy korun. Prosperita mu nezabránila se účastnit Vrabelových i Rajchlových demonstrací, jeho majstrštyk je ale zemědělský protest v Praze, při kterém metropoli obsadily traktory. Patřil mezi mluvčí spolku My zemědělci, která mimo jiné vykydala hnůj před Úřad vlády. Agrární komora a další zemědělské organizace se ale od spolku distancovaly kvůli napojení na dezinformační scénu.

Pokračování 8 / 10

Hynek Blaško – SPD – počet preferenčních hlasů: 2 886

Europoslanec SPD Hynek Blaško.Europoslanec SPD Hynek Blaško. | Blesk:Martin Sekanina

Generálmajor, který svou tvář propůjčil Okamurově SPD, i po odchodu z armády nadále bojuje. Hlavně proti kritice Ruska, které podle něj není nebezpečím. Mimo jiné označil kauzu kolem pokusu o otravu bývalého agenta Sergeje Skripala za blamáž a šíří další proruské dezinformace. Na rozdíl od dalších neúspěšných se europoslancem stal, a to v roce 2019. Letos ale mandát neobhájil.

Pokračování 9 / 10

Ladislav Vrabel – ČR1 – počet preferenčních hlasů: 1 737

Ladislav Vrabel byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce 4 měsíců s odkladem na 18 měsícůLadislav Vrabel byl odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody v délce 4 měsíců s odkladem na 18 měsíců | Zbyněk Pecák

Organizátor proticovidových a protivládních demonstrací, čelil 27 exekucím, byl odsouzen za šíření poplašné zprávy a loni ho policie obvinila z dotačního podvodu v souvislosti s čerpáním covidových podpor pro firmy. Nakonec i on zkusil své štěstí a kandidoval za svou stranu Česká republika na 1. místě! (ČR1). Snad těch 200 lidí, které na Václavák naposledy přilákal, nezklamal.

Pokračování 10 / 10

Jiří Paroubek – ČSSD – počet preferenčních hlasů: 1 451

Jiří Paroubek agitoval na náměstí v Teplicích. V kampani do eurovoleb mu pomáhá Miloš Zeman.Jiří Paroubek agitoval na náměstí v Teplicích. V kampani do eurovoleb mu pomáhá Miloš Zeman. | Zbyněk Pecák

Bývalý premiér vystupuje na protivládních demonstracích v jednom kuse. Před třemi měsíci se ujal vedení hnutí Česká suverenita sociální demokracie a na tiskovkách i předvolebních mítincích pár hrstkám jedinců hlásá, že chce mír a je potřeba skončit s válkami. Velký politický comeback někdejšího titána levice se ale ani letos nekoná.