Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ČTK / AP / Mikhail Tereshchenko

Co mají společného čeští a slovenští konspirátoři? Zalíbení v Rusku a zájem o veřejnoprávní média

V některých politických kruzích je stále oblíbenější šíření konspiračních teorií. Slovenský poslanec Rudolf Huliak pochybuje o tom, že je Země kulatá. Podpořil tak názory adepta na post ředitele Slovenské televize a rozhlasu Lukáše Machaly. Čeští milovníci konspirací spadají především do okruhu SPD.

Na Slovensku rezonuje groteskní polemika o tvaru naší planety. „O tom, zda je Země plochá, nebo kulatá, by se dalo polemizovat.“ Tato slova nepatří druhořadému komikovi, ale zcela vážně je pronesl poslanec vládní Slovenské národné strany (SNS) Rudolf Huliak.

Je to podložené?

Huliak navázal na prazvláštní výroky Lukáše Machaly, státního tajemníka a pravé ruky ministryně kultury Martiny Šimkovičové rovněž z SNS. „Je podložené, že je Země kulatá? Byli jste ve vesmíru? Nebyli. Já také ne. Nevím,“ odpověděl na dotaz, zda by ve veřejnoprávních médiích měli dostat prostor i šarlatáni, podle nichž je země placatá.

Bylo by to jen k smíchu, kdyby nešlo o vysoce postaveného úředníka, o němž se spekuluje jako o budoucím řediteli „restrukturalizované“ Slovenské televize a rozhlasu poté, co Ficova vláda změnou zákona rozpráší její současné vedení.

Slovenská média považují tento krok v režii ministryně Šimkovičové za útok na svobodu slova. A je symbolické, že návrh zákona schválila Ficova vláda na výjezdním zasedání v areálu zemědělského družstva z impéria Andreje Babiše, výrazného podporovatele současné slovenské vlády, jenž vyhrožuje zestátněním České televize.

Machala byl dříve mediálním poradcem předsedy SNS Andreje Danka a už dříve proslul sdílením konspiračních teorií typu chemtrails a ruské propagandy. Dnes míní, že i tyto proudy mají ve vysílání veřejnoprávních médií svoje místo.

Vychováme nové novináře

Aspirant na ředitele Slovenské televize a rozhlasu jde ještě dál. „Budeme muset vychovávat nové novináře. Nebudou to moct být propagandisté nebo aktivističtí novináři. Vidím to minimálně na osm let,“ míní aktivní šiřitel konspiračních teorií.

Tady už končí legrace. Ukazuje se pravá tvář bojovníků za svobodu slova proti údajné cenzuře a totalitě. Pokud se dostanou k moci, chtějí likvidovat nepohodlné názory a „vychovávat“ novináře k obrazu svému. Aspoň tam, kam dosáhnou. Na Slovensku jsou na řadě veřejnoprávní média.

O změně mediálního kurzu u sousedů svědčí i další události. Ministr zahraničí Juraj Blanár, jenž se zviditelnil schůzkou s ruským protějškem Lavrovem, si pozval zástupce tzv. alternativních médií. Mezi nimi nechyběli novináři InfoVojny a Slobodného vysílače otevřeně nadržující ruským agresorům.

Slobodný vysílač nedávno publikoval text „Co nám český tisk zamlčuje…“, kde mj. píše: „Dva roky jsme pozorovali značnou zdrženlivost Ruska vůči civilnímu obyvatelstvu na Ukrajině. Bezesporu je to dáno ruským uvažováním o jednom národu Ruska a Ukrajiny.“ Autor se ovšem mýlí, jelikož stejné bludy u nás publikují desítky webů a podcastů.

Zástupci „nezávislých“ médií našli u Blanára pochopení. Slíbil jim nápravu kvůli „utrpěným škodám“ za minulé vlády, včetně finanční podpory. Ficova vláda najíždí na koleje Orbánova a Putinova modelu státem kontrolovaných vztahů s médii.

Závidíme Slovákům

Bylo by omylem si nalhávat, že podobný scénář nehrozí i u nás. Blanárovu iniciativu přivítal bývalý člen Rady České tiskové kanceláře zvolený za ANO Petr Žantovský, neúspěšný kandidát do Senátu za SPD, který obdržel státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Slovákům podle něj můžeme závidět. Neumí si představit, že by se ministr zahraničí Lipavský sešel s podobně orientovanými místními médii. Mezi nimi jmenoval web Nová republika kandidáta do Evropského parlamentu za SPD Ivana Davida, který si může podat ruku s Huliakem i Machalou.

Nešíří sice teorii placaté Země, ale neméně lživé konspirace, že válku na Ukrajině vyprovokoval Západ, který prý osm let připravoval ukrajinskou armádu k útoku na Rusko. Čerpá ze zdrojů přesvědčených o tom, že otravu agenta Skripala a jeho dcery způsobilo špatné jídlo, nikoli novičok ruských tajných agentů.

David také konspiroval o ruském raketovém útoku na nákupní centrum v ukrajinském Kremenčuku, který si vyžádal desítky civilních obětí. Šířil vyvrácenou lež, že šlo o sklad zbraní, kde nebyli žádní lidé.

Mezi nejagilnější konspirátory patří další politik SPD a bývalý předseda sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten. Sdílel třeba konspirační teorie údajného německého plánu invaze do Ruska nebo amerického plánu na likvidaci slovanské rasy.

Krátce před ruskou invazí sdílel dezinformaci, že se NATO a EU chystají rozpoutat proti Rusku válku. Byl členem facebookových skupin s výmluvnými názvy „Za záchranu světa před Němci, ilumináty a USA“, „Chceme pryč z NATO a EU – Rusko je náš opravdový přítel“ nebo „Stop Američanům, stop americkým kolonám a stop americké provokaci Ruska“. 

Konečně bývalý poslanec SPD Lubomír Volný byl odsouzený za šíření poplašné zprávy, když na sociálních sítích uváděl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé.

Kanál ČT pro dezinformátory?

Žantovský není sám, kdo závidí Slovákům novou vládu. Mezi její stoupence patří i iniciativa Národní rada obnovy. Její členové vystupovali na demonstracích proruských aktivistů Vrabela a Rajchla a šířili chiméry o krachu českého průmyslu a návratu životní úrovně o 50 let zpět, pokud Česko neobnoví obchodní vztahy s Ruskem.

Představitelé iniciativy požadují širší zapojení do diskuse formou jednoho kanálu České televize nebo aspoň vymezení hodinových bloků na ČT24 pro „alternativní“ média. A z kuloárových informací zaznívá, že „alternativci“ už jednali o větším prostoru v České televizi s novým generálním ředitelem Janem Součkem.

Zatím se to úplně nedaří, ale zástupci „nezávislých“ médií doufají, že k podobnému obratu jako na Slovensku časem dojde i u nás. „Moc bychom to potřebovali,“ věří Žantovský. Toto není konspirační teorie, ale formulace reálných zájmů. Příklady táhnou.