Video placeholde

Kolaja: Orbán je Putinův trojský kůň a rozkládá demokracii. Krajní pravice je největší hrozba pro Evropu

Marcel Kolaja se z pozice lídra kandidátky Pirátů do Evropského parlamentu bude snažit obhájit svůj mandát europoslance. A nejen to. Nově je také svou stranou prezentován jako kandidát na českého eurokomisaře. Co se mu za minulé volební období v Bruselu podařilo prosadit? Kde spatřuje největší hrozby pro Evropskou unii? A jak si představuje další integraci České republiky do unijních struktur?

Za jeden z nejdůležitějších projektů minulého volebního období považuje Marcel Kolaja prosazení Nařízení o digitálních trzích, které má omezovat moc tzv. digitálních gigantů. Mimo to ale přineslo řadu komplikací běžným uživatelům jejich služeb. Proč se to stalo a kdo za to nese vinu?

Opatření, která se přímo týkají všedního života lidí v Evropské unii, chtějí Piráti podle svého programu prosadit vícero. Mimo jiné je to třeba zdanění leteckého paliva, které povede ke zdražení letecké dopravy. Stojí snižování ekologických dopadů letecké dopravy za omezení občanské mobility?

Proč by se hlasování na Evropské radě nemělo dát vetovat? Nemůže na to česká zahraniční politika doplatit? A jaké teroristické organizace mají přístup k evropským dotacím? Dozvíte se ve videu.