Prezident Petr Pavel na tiskovce na Hradě k důchodové reformě(22.4.2024)

Prezident Petr Pavel na tiskovce na Hradě k důchodové reformě(22.4.2024) Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Stanislav Balík: Jednání o důchodech není prezidentova chyba, ale poučení

Hnutí ANO se odmítlo účastnit konzultací o důchodové reformě u prezidenta. Je odmítnutí pozvání hlavy státu skutečně neuctivé a politicky nekulturní, jak mnozí tvrdí, anebo si prezident tak říkajíc „naběhl“, když vstoupil do ringu, kde logicky probíhá ostrý politický souboj?

Ano, mohlo by to tak působit, že si prezident ukousl větší sousto, než na jaké stačí. Dost možná se stal i obětí neustálých komentářů o tom, jak je silný v zahraniční agendě a že v té domácí je slabší a nepříliš viditelný.

Správně si vybral téma, o němž víme, že je na něm potřeba co nejširší shoda, že se nemůže každou chvíli měnit, tedy důchodovou reformu. Na druhou stranu se ale nechal trošku zbytečně chytit do pasti ponížení. To není způsobeno tím, že si vybral špatné téma, ale charakterem dnešní hlavní opoziční síly. ANO totiž hodně riskantně sází na co největší vyhrocení společenských nálad. Nesnaží se přetáhnout někoho z dnešní koalice na svou stranu; v jeho vidění světa je třeba se od vládních stran co nejvíc izolovat. V tomto kontextu je naivní očekávat, že by se chtěli na čemkoli – neřkuli na něčem tak zásadním a citlivém, jako je důchodová reforma zahrnující případné zvýšení věku odchodu do důchodu – domluvit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!