Ursula von der Leynová přednesla projev o stavu EU (13.9.2023)

Ursula von der Leynová přednesla projev o stavu EU (13.9.2023) Zdroj: Reuters

Viliam Buchert: Pohni sebou, Evropo! Jinak zahyneš

„Existuje riziko, že by naše Evropa mohla zemřít. Nejsme vybaveni, abychom některým rizikům čelili,“ řekl 25. dubna na pařížské Sorbonně francouzský prezident Emmanuel Macron. Také připomněl starou francouzskou mantru, že Evropa „musí ukázat, že nikdy není vazalem Spojených států“ a že Evropané by podle něj měli upřednostňovat nákupy evropské vojenské techniky. „Musíme vyrábět více, musíme vyrábět rychleji a musíme vyrábět jako Evropané,“ hřímal Macron ve svém téměř dvouhodinovém projevu. Přitom většina jiných evropských politiků i expertů si myslí, že v současné době neexistuje pro kontinent žádná důvěryhodná alternativa k americkému vojenskému deštníku a že jen aliance se Spojenými státy je zatím pro svobodný kontinent nutná.

Možná to byla jen souhra náhod, ale tentýž den vysvětloval hodinu a půl v polském Sejmu ministr zahraničí Radosław Sikorski, jak se na tyto věci dívá náš severní soused. Shodl se s Macronem na tom, že Evropa by se měla probrat z letitého pacifistického snu, více zbrojit a připravovat se na možný vojenský střet s Ruskem. Ale že u toho musí spoléhat především na spolupráci se Spojenými státy. Souběžné projevy Macrona a Sikorského ukázaly, v čem je vlastně náš největší problém – v Evropě hovoříme o stejné věci z velmi rozdílných pozic. Nic na tom nedokázala změnit ani ničivá válka na Ukrajině. Jeden v případě pomoci Ukrajincům říká hot (Polsko, Česko, Velká Británie, Dánsko, Nizozemsko, pobaltské země), druhý čehý (Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Řecko), třetí dlouho váhal s dodávkami zbraní (Německo, Francie) a čtvrtý se do toho pořád s nějakou silou nevložil (Španělsko, Itálie). Kdo tomu má rozumět?

Proto platí slova bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který nakonec podpořil desítky miliard další pomoci pro Ukrajinu, ale neodpustil si u toho poznámku: „Proč Evropa nemůže narovnat nebo dorovnat peníze poskytnuté USA, aby pomohla zoufalé zemi v nouzi? Jak se všichni shodují, ukrajinské přežití a síla by měly být pro Evropu mnohem důležitější než pro nás, ale je to důležité i pro nás! Pohni sebou, Evropo!“

Evropa se v otázkách bezpečnosti hýbe nedostatečně. Báječně u toho dokážeme předstírat, že brzy uděláme něco jiného a pořádného. Mezitím narcista Macron medituje nad „rizikem, že by naše Evropa mohla zemřít“. Je to přitom tentýž člověk, jenž v listopadu 2019 tvrdil, že „NATO je ve stavu mozkové smrti“.

 

Jsou to silná slova. Co by ale měla Evropa včetně České republiky udělat, aby nezahynula?

 

KUPŘEDU LEVÁ I PRAVÁ

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!