Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran: Andrej Babiš

Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran: Andrej Babiš Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Jana Bendová: Vylučování Cyrila Svobody z rodiny lidovců a tipujeme, kdo je podle Babiše „lidský odpad“

Zdá se, že někteří politici ztrácejí v předvolebním boji slovní zábrany. Poslanec Babiš na mítinku (podobně jako před pár týdny ve sněmovně) nevybíravě šermuje „lidským odpadem“, zřejmě v reakci na europoslance Zdechovského, který předtím rovněž nevybíravě reagoval na Babišovo nevybíravé shánění informací na rodinu ministra Lipavského. Kruh nevybíravostí se roztáčí a na to velký pozor!

To premiér Petr Fiala mluví na veřejnosti slušně vždycky, skoro jako Mirek Dušín. Ohradil se, že voliči podle analýz, které má k dispozici, od ODS neodcházejí. Snažíme se tedy potíže se zklamanými voliči pojmenovat jinými slovy: odvracejí se, odklánějí, jsou nespokojení, naštvaní, roztrpčení, rozladění, otrávení, rozčarovaní. Fialův stranický předchůdce, otec zakladatel Václav Klaus, je z ODS a z vlády rovněž zklamaný, roztrpčený, rozčarovaný, rozladěný. A to hodně. Představil svou knihu, v níž radí, co by měli politici dělat, aby se země stala tygrem (pamatujete?). Jenže šedá je teorie, zelený je strom života. V politice bývá ovšem šedivá spíš ta realita. Jako třeba u lidovců, kteří se oslovují „bratře“, „sestro“, ale láskyplné to někdy rozhodně nebývá.

Pokračování 2 / 7

Politika na smetišti

Schůze Sněmovny svolaná z podnětu opozičního hnutí ANO pod názvem Vymlčené korupční kauzy vládních stran: Andrej Babiš a Alena SchillerováČTK / Šimánek Vít

Andrej Babiš na mítinku, když mluvil o europoslancích, pravil: „Ani nechci říkat to jméno toho člověka, ten je stále na CNN, ten lidský odpad.“ Asi revanš Tomáši Zdechovskému, který ho za shánění info na rodinu ministra Lipavského označil za estébácký a politický odpad. Pozor, jak praví přísloví: tak dlouho kolem sebe házíš odpad, až skončíš na politickém smetišti dějin.

Pokračování 3 / 7

Fialovi voliči

Premiér Petr Fiala (ODS) před návštěvou Bílého domu (15.4.2024)reprofoto X Václav Smolka

Od nás žádní voliči neodcházejí, řekl s odkazem na analýzy Petr Fiala. Dobře, máme tu tedy jiné výrazy: odvracejí se, odklánějí, jsou nespokojení, zklamaní, naštvaní, otrávení, rozladění, rozčarovaní, roztrpčení. Je to politologicky přesnější?

Pokračování 4 / 7

Stalinisté bratři

Exministr Cyril SvobodaBlesk:Jakub Poláček

Lidovci dumají, jak se kvůli kontroverzním postojům zbavit expředsedy Cyrila Svobody. Svoboda jim zase předhazuje stalinské metody. A to se ve straně oslovují bratře, sestro. Člověk člověku vlkem, bratr bratrovi lidovcem.

Pokračování 5 / 7

Klausova šedá teorie

Václav KlausNguyen Phuong Thao

Václav Klaus sepsal studii jako inspiraci pro politickou sílu, která by tu odvážně prosazovala návrat tržní ekonomiky, odstranění regulací, dotací, snížení počtů státních zaměstnanců, hluboké reformy školství, penzí i zdravotnictví... Pan profesor to měl teoreticky vždycky zmáknuté!

Pokračování 6 / 7

Objímaní zabitých

Umělá inteligence navrhla vhodné oblečení pro neutrální ruské a běloruské sportovce na olympijských hrách v PařížiReflex.cz; Midjourney

Maďarský ministr zahraničí Szijjártó chce Rusko na olympiádě. Hry mívaly podle něj „nespornou roli při vytváření míru, když se někdy sportovci z válečných zemí objímali… po hře nebo boji“. Potíž je, že se stovky ukrajinských sportovců objímat už nemohou. Zabili je při obraně vlasti.

Pokračování 7 / 7

Těhotná sněmovní panna

Ve Sněmovně se strhla ostrá hádka kvůli kampeličce.Foto: Aha! – J. Koťátko, K. Kopáč

Sněmovna se utápí v mimořádných schůzích, výjimečný institut politici využívají jako marketing už pomalu častěji než řádné schůze. Mimořádná schůze bude zakrátko protimluv jako těhotná panna.