Zdeněk Jandejsek na protestu zemědělců na Malostranském náměstí v Praze. (19.2.2024)

Zdeněk Jandejsek na protestu zemědělců na Malostranském náměstí v Praze. (19.2.2024) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Zdeněk Jandejsek
Demonstrace proti důchodové reformě a emisní normě Euro 7 v Praze: Šéfka KSČM Kateřina Konečná (29.3.2023)
Protest zemědělců na Malostranském náměstí v Praze. (19.2.2024)
3
Fotogalerie

Jiří Sezemský: Stačilo? Z Trikolory ke komunistům. Agrobaron Jandejsek konečně zakotvil mezi svými

Radikální oligarcha Zdeněk Jandejsek, vlastník agroholdingu Rabbit, vstoupil do politiky. Bude kandidovat do europarlamentu za koalici Stačilo! vedenou předsedkyní KSČM Kateřinou Konečnou. Přestože koketoval s jinými stranami, není jeho zakotvení velkým překvapením. 

Skončila lhůta pro podání přihlášek k červnovým volbám do Evropského parlamentu. Mezi roztříštěnou neparlamentní antisystémovou scénou má podle průzkumů největší šanci uspět koalice Stačilo!, postavená na bázi KSČM. Pokud dosáhne dnes připisované podpory, mohla by svoje křeslo obhájit lídryně kandidátky Kateřina Konečná. 

Rudá koalice

Stačilo! je pozoruhodnou sbírkou kovaných komunistů se všemi zachovanými instinkty budování socialismu a úzkých vazeb s Moskvou a názorově fluidních převlékačů kabátů. 

Konečná kopíruje ruskou propagandu, když volá po míru „za každou cenu“ a odmítá pomoc Ukrajině. V Evropském parlamentu odmítla jako jedna z mála hlasovat pro rezoluci, že Rusko je teroristický stát, protože stejně se prý chovají Spojené státy.

Čtyřka na kandidátce, místopředseda KSČM Milan Krajča, to vidí stejně. Odmítá členství v NATO a „hanebnou snahu o další prodlužování konfliktu na Ukrajině“.

Mezi přeběhlíky vyčnívá na druhém místě bojovník za právní stát (sic!) Ondřej Dostál, jenž se dříve hlásil k Pirátům. Později se pohyboval kolem extremistického hnutí PRO a nyní se propojil s KSČM se subjektem eufemistického názvu Spojení demokraté.

Řady Stačilo! posílila i dezinformátorka Petra Rédová, zdravotnice a bývalá prodavačka ruské kosmetiky, jež měla rovněž blízko k Rajchlovi. Loni v listopadu se s ním však rozkmotřila a vyvedla z hnutí PRO celou jihomoravskou organizaci.

Sólokapr nakonec

Největšího sólokapra Konečná ulovila krátce před uzavřením kandidátky. Mezi „skvělými osobnostmi“, jak je označila, se na ní jako „zemědělský expert“ objevil bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek, účastník mnoha demonstrací požadujících demisi vlády a ukončení podpory Ukrajině.

Není to jediný případ, kdy komunisté narážejí na rozpor svých ideologických pouček a reality. Spojují se s vlastníkem obří korporace, v jejich očích symbolu vykořisťování zaměstnanců. Takto podporovali i největšího agrobarona Andreje Babiše.

Při bližším ohledání však nejsou jejich odlišnosti tak velké. Mnohem více bodů je spojuje, než rozděluje, a všichni kandidáti krajně levicové koalice se s nimi museli ztotožnit. Zdeněk Jandejsek do této sestavy hezky zapadá. 

 

Na první pohled by mohl být miliardář komunistům trnem v oku. Jandejskův holding Rabbit se sedmimiliardovými tržbami, stomilionovými zisky a patnácti tisíci hektarů zemědělské půdy patří mezi největší v zemi. Podle Hlídače smluv získal celkem 1859 dotací v celkové hodnotě 2,7 miliardy korun. Kdo z vás to má?

Obří korporace v třídním boji

Tento model hospodaření je přetrvávajícím dědictvím socialistické velkovýroby po drastické kolektivizaci v padesátých letech minulého století. Výsledkem je u nás největší průměrná obdělávaná plocha na jeden zemědělský podnik v EU.

Komunisté odjakživa nenáviděli sedláky a drobné zemědělce, likvidovali jejich živnosti, „rozorávali meze“ a oháněli se tzv. potravinovou soběstačností, čímž ve skutečnosti způsobovali jejich trvalý nedostatek. 

Bránili dovozu ze Západu a dotovali vlastní výrobu, přičemž kvalitní potraviny (a jiné dovozové zboží) byly k dispozici jen vybraným komunistickým funkcionářům. Téměř se na to zapomíná, a podobný model zemědělství dnes prosazuje skupina agrobaronů.

Jandejskovy začátky jsou spojovány se jménem někdejšího předsedy privilegovaného  agrokombinátu Slušovice Františka Čuby v době normalizace, který byl napojený na nejvyšší špičky komunistického aparátu a Státní bezpečnosti.

Donedávna byl zemědělským expertem Trikolory, fúzující dnes s SPD, kde prosazoval dotace po velké zemědělské firmy. Je stoupencem silně regulované socialistické ekonomiky a potravinové soběstačnosti. 

Drakonická regulace

Chtěl u nás zavést v EU nevídané drakonické kvóty pro české potraviny v obchodních řetězcích (až 85 procent) a radikální omezení zahraničního dovozu. Tím by omezil konkurenci, zvýšil zisky a zdražil zboží. Našel přímluvce nejen v Trikoloře, ale i v SPD, hnutí ANO a bývalých ministrech zemědělství Jiřím Milkovi a Miroslavu Tomanovi.

Nakonec z těchto nápadů sešlo. Andrej Babiš zřejmě usoudil, že by to mohlo uškodit jeho podnikání v Evropské unii, která by pravděpodobně kvůli porušení principů volného obchodu zavedla reciproční sankce.

Jandejsek - podobně jako dříve komunisté -  dnes tvrdě vystupuje proti malým farmám, které podle něj nic neprodukují. Jeho holding měl největší žně v Babišově éře, dotačně štědré především k velkým korporacím. Mnoho majitelů menších firem by mohlo vyprávět, jak je zničily zájmy agrobyznysu. 

Oligarcha má však s antisystémovou scénou společného víc. Loni vystoupil z Agrární komory na protest proti tomu, že je údajně málo radikální. Účastnil se  demonstrací proruského aktivisty Ladislava Vrabela a později Jindřicha Rajchla. Strašil cenou chleba za 200 korun a rohlíku za 15 korun. 

Jandejsek, považující vládu za „sluhy zahraničního kapitálu“, vystupoval na diskusních fórech tzv. Národní rady obnovy, šířící dezinformace o hrozícím kolapsu průmyslu. Její „experti“ varovali před návratem životní úrovně o padesát let zpátky, pokud nebudou obnoveny obchodní vazby s Ruskem. 

Do vrcholné fáze dovedl své ambice traktorovým protestem v Praze. Patřil mezi čtyři hlavní mluvčí spolku My zemědělci, který akci zaštítil. Skončila ovšem blamáží, protože se od ní distancovali i samotní zemědělci kvůli propojení s proruskou scénou.

Mezi svými

Podporu Jandejskovým protestům tehdy vyslovila i Kateřina Konečná a pochvalně se o něm zmínil i Andrej Babiš. Logicky, vždyť mají stejné byznysové zájmy, a radikálové v ulicích za něj dělají špinavou práci.

Jandejsek se tehdy ohrazoval, že záměr protestu nebyl politický a nemá žádný vztah k Rusku přes dezinformační scénu. Kdo to říká, prý lže. S odstupem času se ukazuje, kde je pravda, a kde jsou lži. 

Oligarcha považoval protesty za odrazový můstek pro svůj vstup do politiky, a o tom, jestli se paktuje s proruskými dezinformátory, se už nemůže vést další polemika. Jestli je někdo opravdu autentickým propagátorem zájmů Moskvy, jsou to čeští komunisté. Čtyřicet let s východní diktaturou kolaborovali a zůstalo jim to dodnes. 

Jandejsek se dnes mezi ně zařadil a tím jen potvrdil, kde má ve skutečnosti svoje místo.