Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Evropský parlament

Do eurovoleb se přihlásilo hnutí ANO - Lepší EU s mimozemšťany i anarchokapitalisté Nevolte Urza.cz

Do letošních voleb do Evropského parlamentu se přihlásilo další hnutí, které chce využít značku ANO. Od názvu opoziční formace Andreje Babiše se odlišuje dovětkem, že slibuje "lepší EU s mimozemšťany" a také to, že zastaví drahotu a válku. Na webu dohledového úřadu se objevilo až po úterní lhůtě pro předložení kandidátních listin.

Kromě 11 přihlášených koalic v tomto seznamu figuruje 16 stran a hnutí, přičemž podle ministerstva vnitra kandidátky dodaly ještě další tři. Jednou z nich by mohla být strana SNK ED, která loni na svém sněmu ohlásila úmysl kandidovat. Ministerstvo letos soupis přihlášených uskupení na rozdíl od eurovoleb v roce 2019 nezveřejnilo.

Předsedou nového hnutí je zastupitel obce Milý na Rakovnicku Tomáš Franěk, který původně své uskupení zaregistroval u ministerstva vnitra jako Patrioty z Rakovnicka. Není tak totožné s podobným brněnským uskupením ANO, vytrollíme europarlament, které kandidovalo před pěti lety. Toto hnutí na rozdíl od Fraňkova není v letošním seznamu uskupení, který v souvislosti s kontrolou dodržování pravidel volební kampaně vede Úřad pro dohled nad hospodařením stran a hnutí. Franěk mu podle seznamu zatím tento týden dodal pouze adresu volebního webu, který však místo volebního programu či seznamu kandidátů nabízí odkaz na webové poradenství.

Kromě dvou hnutí ANO se do evropských voleb přihlásili také dvojí sociální demokraté, a to jak bývalá vládní strana, tak ČSSD - Česká suverenita sociální demokracie. Tradičně jsou na volební soupisce Strana zelených a Demokratická strana zelených - za práva zvířat. Lidé by mohli volit také mezi koalicemi PRO Jindřicha Rajchla a PRO vystoupení z EU.

Další netradiční název má pražská strana Mourek, která byla založena předloni jako Libeňský mourek. Uskupení, které podle volebního webuzačalo fungovat v roce 2020 jako facebooková satira poukazující na problémy Prahy 8, se definuje jako "politická strana pro lidi i kočky s otevřenou myslí". K jejím hlavním cílům patří zlepšení pravidel migrace a dopravní infrastruktury, realističtější opatření k ochraně klimatu a nahrazení koruny eurem.

V eurovolbách nebude chybět anarchokapitalistická strana Nevolte Urza.cz, která chce podobně jako při předloňských sněmovních volbách spíše propagovat svůj program. "Nechceme vaše hlasy; ke svobodě se nelze provolit. Odmítneme každou politickou funkci; nechceme totiž lidem nařizovat, jak mají žít. Máme jinou vizi. Jdeme jinou cestou," tvrdí strana ve své názvu.