Jednání Sněmovny o bezpečnostních hrozbách. Andrej Babiš (20.3.2024)

Jednání Sněmovny o bezpečnostních hrozbách. Andrej Babiš (20.3.2024) Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Poslanci ANO nerozumí psanému textu a nemají ani potřebu bránit Andreje Babiše před tím, že byl estébák
Poslanci ANO nerozumí psanému textu a nemají ani potřebu bránit Andreje Babiše před tím, že byl estébák
Poslanci ANO nerozumí psanému textu a nemají ani potřebu bránit Andreje Babiše před tím, že byl estébák
Poslanci ANO nerozumí psanému textu a nemají ani potřebu bránit Andreje Babiše před tím, že byl estébák
Petera Pellegriniho podpořil Andrej Babiš (3.4.2024)
7
Fotogalerie

Bartkovský: Hnutí ANO to vzdalo a uznalo, že Babiš byl estébák. Nezastanou se ho ani vlastní poslanci

Na sociální síti X (dříve Twitter) se udála zajímavá roztržka. Kandidátka za hnutí STAN do evropských voleb Danuše Nerudová kritizovala předvolební debatu v Bratislavě, které se účastnili Andrej Babiš, Peter Pellegrini a Jozef Banáš. Nerudová napsala, že na debatě se potkali „dva agenti STB a muž, který chce sloužit Ficovi“. Hned tři poslanci hnutí ANO a jedna exposlankyně vyrazili do útoku proti Nerudové. Všichni si ale naběhli na vidle. Nepochopili psaný text a ještě nepřímo uznali, že jejich šéf a předseda hnutí Andrej Babiš byl agentem StB. Jejich vyjádření najdete ve fotogalerii.

Byla to klasická debata Andreje Babiše. V samém závěru prezidentské kampaně si jej přímo do Bratislavy pozval Peter Pellegrini. Český expremiér dorazil opálen přímo z dovolené u moře a prakticky ihned spustil svůj flašinet frází a blábolů tak, jak je známe ze sněmovny. Mluvil o Fialově bídě, válce s médii, Martinu Řezníčkovi, pětikoalici, nové totalitě, Bruselu i České televizi a rozhlase. Jen to bylo z převážné části ve slovenštině. Potlesku se od zhruba dvěstěhlavého publika, které tvořili převážně senioři přivezeni na akci autobusy z Nitry, nakonec stejně dočkal.

Besedu se rozhodla komentovat bývalá kandidátka na prezidentku a současná podporovatelka Ivana Korčoka Danuše Nerudová. Na síti X napsala: „Potkali se dva agenti StB, jeden československý oligarcha a expremiér, druhý dezinformátor nabízející svému publiku všechny konspirace světa s mužem, který chce sloužit Ficovi a jeho pomstě. Ne, to bohužel není začátek vtipu ani návrat před rok 1989. To pouze Andrej Babiš vyrazil domů do Bratislavy podpořit na závěrečný mítink Petera Pellegriniho a zavzpomínat na staré dobré časy.“

Jen pár minut po zveřejnění statusu vyrazili do boje poslanci, a dokonce stínoví ministři hnutí ANO. Všichni ale předvedli jediné, že nechápou psaný text. Zatímco Nerudová jako agenty StB zcela zjevně označila Andreje Babiše a moderátora debaty Jozefa Banáše, opoziční poslanci se jí vydali vysvětlovat a poučovat, že Pellegrini agentem StB být nemohl, protože je na to příliš mladý. Kromě toho, že exrektorka Mendelovy univerzity nic takového ve svém textu nepíše a je zcela zjevné, koho myslí, Babišovi politici udělali v honbě za lajky další fatální chybu. Nepřímo přiznali, že jejich šéf byl estébák. Zapomněli se proti tomu úplně ohradit.

Pokud by se jednalo o ojedinělý incident, dal by se onen politik ANO označit za pomýleného a zbrklého, ale aby se fatálních chyb dopustili hned čtyři? To je na náhodu příliš mnoho. Celé to odstartovala exministryně spravedlnosti, plagiátorka a odbornice na králíky Taťána Malá, která napsala: „A tak to dopadá vždy, když tupá ideologie zvítězí nad zdravým rozumem. Paní Nerudová, víte o tom, že se Peter Pellegrini narodil v roce 1975, tedy v roce 1989 mu bylo 14? Takže asi těžko mohl být v StB. Ale kdo by se ve STAN zahazoval maličkostmi, že?! Omluvíte se?“ Hned tady můžeme vidět ony dvě chyby, tedy neporozumění psanému textu a nehájení Andreje Babiše. Ten sám přitom téměř v každé debatě vykřikuje, že všechny soudy vyhrál (což není pravda) a není žádným estébákem, zatímco na Slovensku je tak stále veden.

Status Malé nejrychleji s vlastní poznámkou sdílel poslanec ANO Martin Kolovratník, stínový ministr dopravy. Po čase si ale chybu uvědomil a svůj příspěvek smazal. Na rozdíl od Malé a dalších členek ANO, jejichž reakcím se směje český internet. Kolovratník status smazat musel, protože sám v roce 2013 řekl, že kdyby se potvrdilo, že byl Babiš v StB, tak že z hnutí odejde. Od té doby kolem svého výroku lavíruje a nyní, když sám Babišovo členství v komunistické státní bezpečnosti nijak nerozporoval, musel svůj pevný výrok rychle smazat a dělat, že se vlastně nic nestalo.

Komentář Malé podpořila poslankyně ANO, exhejtmanka Středočeského kraje a stínová ministryně kultury Jaroslava Pokorná Jermanová. Dále pak ještě členka hnutí a bývalá poslankyně za ANO Marcela Melková. Do debaty se nezapojil jindy velmi aktivní Patrik Nacher, protože jako vášnivý Sparťan zrovna sledoval a komentoval výkon svého oblíbeného týmu v hokejovém play-off. Andrej Babiš tak nadále zůstává v evidenci StB jako agent Bureš a nyní to má potvrzené ještě od čtyř. politiků vlastní strany, kteří se už ani neobtěžují ho bránit. Je to dobré vědět a snad tak budeme ušetřeni jeho dalších výroků o tom, jak to není pravda.