Předseda vlády ČR Andrej Babiš (vpravo) a jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini na setkání premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky v Praze. (16. 1. 2020)

Předseda vlády ČR Andrej Babiš (vpravo) a jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini na setkání premiérů zemí takzvané visegrádské čtyřky v Praze. (16. 1. 2020) Zdroj: ČTKČTK/Krumphanzl Michal

Do hry před druhým kolem volby slovenského prezidenta může vstoupit ještě celá řada okolností
Korčok a Pellegrini jednají o podpoře s neúspěšnými prezidentskými kandidáty
Petera Pellegriniho podpořil Andrej Babiš (3.4.2024)
3
Fotogalerie

Pellegrini se učil od Babiše: Přiznal, že by nebránil spojence z NATO. Korčok odsoudil Izrael

Poslední slovenská prezidentská debata vypadala nejprve jako pokojný závěr jinak bouřlivých dvou týdnů i posledního kampaňového dne. Opět objevené téma údajné homosexuality Petera Pellegriniho veřejnoprávní televize taktně vynechala, dlouho se však vyhýbala i tématu války a dalším velkým kontroverzím. Na závěr ale Pellegrini napodobil Andreje Babiše když řekl, že by Slovensko nepomohlo napadenému státu NATO. Prý proto, že by nemělo čím.

Na Slovensku je pro nás nezvykle delší embargo na předvolební debaty i průzkumy. Dva dny před volbami už nesmí probíhat žádná kampaň, do čehož se počítají právě i duely kandidátů. Proto se ten poslední na veřejnoprávní televizi Jednotka konal už ve středu večer.

Zpočátku působili oba kandidáti jako chytré Horákyně, když odmítali a zároveň přijímali podporu kandidátů, kteří vypadli v prvním kole voleb. Navzájem se konfrontovali s tím, kdo je před druhým kolem podpořil: Pellegrini se Korčoka ptal na podporu od Igora Matoviče, Korčok Pellegrinimu zase průběžně předhazoval, že dostal podporu od extrémně proruského Štefana Harabína. A ačkoli jsou Matovič a Harabín velmi polarizující a nepopulární osobnosti, ani jeden se od svého podporovatele nemohl tak úplně distancovat, protože jejich voliče budou nutně potřebovat. K podpoře od nich se tedy oba zároveň hlásili i nehlásili.

Finalisté totiž do debaty vstupovali z mimořádně vyrovnaných pozic, průzkumy vypadají před druhým kolem skutečně dramaticky. Dle toho posledního od agentury Focus vede Peter Pellegrini, ovšem jen o necelá dvě procenta – Pellegrini má 50,8 %, Korčok 49,2. To je rozdíl v mezích statistické chyby, fakticky je to teď prostě remíza. Korčok sice vyhrál první kolo, voliči ostatních kandidátů by ale měli patřit spíše do Pellegriniho tábora, zejména ti, co přejdou od Harabína.

To je ale pořád s velkým s otazníkem. Zmínění voliči tvrdě proruského Štefana Harabína by mohli mít problém jednak s Pellegriniho údajnou homosexualitou, jednak s tím, že se stále tváří spíše jako diplomat, kdežto Harabín otevřeně tvrdí, že za válku může Ukrajina a že na první zahraniční cestu by jel do Ruska. Svou podporu pro Pellegriniho Harabín podmínil například tím, že Pellegrini bude jako prezident usilovat o vypovězení Istanbulské úmluvy.

A spekulace o Pellegriniho sexuální orientaci zase dnes přiživil expremiér Igor Matovič, který sdílel Pellegriniho fotografie z dovolené v Itálii, na nichž má být on spolu s poslancem Hlasu Náhlikem. Toto téma zkoušel v kampani přinášet už před prvním kolem odstoupivší kandidát Slovenské národní strany Andrej Danko. Ten například často v debatách říkal, že mu není jasné, kdo bude v případě Pellegriniho vítězství první dámou Slovenska.

Sám bývalý premiér o svém soukromí veřejně nechce mluvit. Pokud je gay, nemělo by na tom být nic zvláštního a v Česku by to možná ani tématem nebylo. Slovensko je ale stále výrazně konzervativnější, přeci jen zatím stále nemá uzákoněné ani registrované partnerství stejnopohlavních párů.

Jinak debata po většinu času nudila, podobně jako ty parlamentní, ve kterých byl velmi klidný i Robert Fico. Ačkoli působí slovenská politika živelněji než ta česká, konkrétně předvolební debaty má většinou naopak umírněnější. Korčok a Pellegrini nešli do větší konfrontace.

Jediný větší rozruch přišel až v závěru debaty, když přišla řeč na Ukrajinu. Moderátoři slovenské Jednotky asi museli vidět loňskou debatu Petra Pavla s Andrejem Babišem, kde Babiš řekl, že by v případě napadení Ruskem nepomohl členským státům NATO. Pellegrini dostal tutéž otázku v den, kdy jej Babiš přijel osobně podpořit na kampaňový mítink. A odpověděl velmi podobně: „Ten článek o tom samozřejmě hovoří,“ mlžil nejprve. Následně začal dlouze vyjmenovávat, co všechno dle něj kvůli předchozí vládě chybí slovenské armádě.

Nakonec narovinu řekl, že by spojence nepodpořil: „Museli bychom si přiznat, že my momentálně nemůžeme pomoct ani našim spojencům, protože máme zdecimovanou armádu,“ řekl Pellegrini. Na to se Korčok ohradil a řekl, že Slovensko není v NATO černým pasažérem.

Z českého pohledu by mohla zarazit ještě jedna část debaty - v rozpravě o zahraniční politice Korčok sám od sebe zvedl téma války v Gaze: „Odsuzuji způsob, jak vláda Benjamina Netanjahua pokračuje v operaci v pásmu Gazy,“ řekl dlouholetý diplomat. Pellegrini následně v podobném duchu dodal, že je mu líto všech obětí izraelské operace v Gaze.

Opět se tedy potvrdilo, že na Slovensku debaty nerozhodují. Tamní politici se naučili v nich hrát taktické výkony, jak se říká ve fotbale, na nulu vzadu. Uhrát si to svoje a hlavně neprohrát. V tak vyrovnaném závodě je to asi pochopitelné. Do sobotního finále jde Pellegrini jako mírný favorit.