Do hry před druhým kolem volby slovenského prezidenta může vstoupit ještě celá řada okolností

Do hry před druhým kolem volby slovenského prezidenta může vstoupit ještě celá řada okolností Zdroj: ČTK: O. Deml, V. Šálek

Peter Pellegrini komentuje výsledky prvního kola prezidentských voleb ve svém volebním štábu.
Peter Pellegrini komentuje výsledky prvního kola prezidentských voleb ve svém volebním štábu.
Peter Pellegrini
Ivan Korčok si šel po úspěšném volebním večeru zasportovat
Ivan Korčok ve svém volebním štábu.
7
Fotogalerie

Slovenská prezidentská válka: 10 postřehů z televizní bitvy, ve které do sebe šili Korčok a Pellegrini

Už se zdálo, že Ivan Korčok v rámci slovenské prezidentské války těsně prohraje v úterý večer bitvu s Peterem Pellegrinim v důležité debatě v televizi Markíza. Nakonec místy nervózní Korčok uhrál remízu. To odpovídá tomu, co bylo zveřejněno těsně před samotnou diskusí – podle průzkumu agentury Focus by měl volby, jejichž druhé kolo proběhne v sobotu, vyhrát Pellegrini se ziskem 50,8 procenta hlasů, Korčok by měl získat 49,2 procenta. Jenže i před prvním kolem se průzkumy pořádně sekly, protože Korčok jasně vyhrál. Zde je 10 postřehů z úterní debaty.

Schopnost argumentace: Byla v debatě vyrovnaná, ale Pellegrini má některé fráze lépe naučené, ostatně je v politice už 20 let. Korčok byl někdy více obecný, ale v důležitých otázkách to byl spolehlivý výkon.

Důvěryhodnost tvrzení: Přestože Pellegrini už prošel mnoha politickými bitvami, u některých tvrzení nepůsobil zcela důvěryhodně, neboť už se ví, co si myslí a co dělal. Méně okoukaný Korčok působil v tomto směru více autenticky. 

Emoce kandidátů: Korčok byl chvílemi napjatější, zejména když se něco týkalo jeho osobně. Zlepšil se ve druhé polovině pořadu. Pellegrini umí klid daleko lépe zahrát, a to na jeho voliče působí dobře.

Rétorické schopnosti: Pellegrini byl o něco lepší. Pokud si tedy odmyslíme, že ne ve všem se mu dá věřit. Korčok se ale v době kampaně postupně hodně ve vyjadřování zlepšoval.

Slušnost ve vystupování: Debata byla v porovnání s předchozími diskusemi v případě obou kandidátů daleko ostřejší. Někdy do sebe Korčok a Pellegrini hodně šili. Ale bylo to pořád v rámci slušnosti, nebylo to nic, co by bylo za hranou.

Politické směřování: Pellegrini je typický sociální demokrat, který tíhne k větší roli státu ve společnosti. Korčok je konzervativec se sociálním cítěním. Takové jsme mohli vidět v české ODS či německé CDU do doby, než tyto strany přešly politicky někam, kde tomu dnes není moc rozumět.

Budoucí spolupráce s vládou: Korčok by byl jako prezident daleko více nezávislý, s vládou Roberta Fica by někdy hodně soupeřil. Pellegrini by to dělal méně, ale „fícovým listem“ a podržtaškou slovenského premiéra by zřejmě nebyl úplně vždy.

Ukrajina: Pellegrini by další pomoc Ukrajině tolik nepodporoval, ale není tak vyhraněný proti Kyjevu jako Fico. Korčok by musel v tomto směru bruslit mezi svým vstřícnějším postojem k Ukrajině a vládou i velkou částí společnosti, které to nechtějí.

Reprezentativnost: Korčok i Pellegrini byli dobře oblečení, jsou to elegantní muži, kteří se budou dobře vyjímat na prezidentských obrazech a budou dobře reprezentovat v cizině. Zdá se také, že jsou oba v dobré fyzické kondici, což je pro výkon funkce důležité.

Ortel po debatě: Slovensko bude mít důstojného prezidenta, ať už vyhraje Ivan Korčok nebo Peter Pellegrini.