Peter Pellegrini ve svém volebním štábu.

Peter Pellegrini ve svém volebním štábu. Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Druhý na pásce Peter Pellegrini musí nyní předvést více, než před prvním kolem.
Ivan Korčok ve volebním štábu.
Ivan Korčok ve volebním štábu.
Ivan Korčok ve volebním štábu.
Ivan Korčok s manželkou Soňou ve svém volebním štábu.
16
Fotogalerie

Sokol: Korčok překvapil, otřásl Pellegrinim, ale vyhráno určitě nemá. Co rozhodne druhé kolo voleb?

První kolo slovenských prezidentských voleb v sobotu přineslo překvapivý výsledek. Nestranický diplomat, kterého podpořila většina opozičních stran, Ivan Korčok předčil předvolební očekávání hned v několika pomyslných disciplínách a změnil předpokládaný scénář pro druhé kolo. Do něj měl jít jako někdo, kdo téměř jistě prohraje. Nyní je Korčok naopak v pozici, kdy za určitých okolností může nakonec původního velkého favorita a dlouhodobě nejpopulárnějšího politika na Slovensku Petera Pellegriniho porazit.

Korčok totiž dokázal vyhrát první kolo, a to s přesvědčivým náskokem více než pěti procent (42,5 % ku 37 %) před Pellegrinim. To vítězství nemuselo být pro Korčoka tak cenné, kdyby bylo doprovázeno velkým úspěchem třetího vzadu – ostře proruského Štefana Harabína. Ten ale nedokázal obhájit zisk z minulých prezidentských voleb (přes 14 procent) a nyní si připsal už „jen“ 11,7 %, takže do Pellegriniho tábora tolik voličsky „neřízl“, aby ho měl stlačit tak daleko za Korčoka.

Excelentní první kolo

Nestranický favorit opozice Ivan Korčok si navíc dokázal v prvním kole připsat více hlasů než před pěti lety nakonec vítězná Zuzana Čaputová. Jeho šance pro druhé kolo navíc posiluje i jeho sobotní volební geografie. Korčokův výsledek byl jako vždy u kandidátů jeho tábora tažen úspěchem v hlavním městě, který byl tentokrát jak v procentním zisku, tak ve volební účasti lepší než před pěti lety pro dosluhující prezidentku. Samotná Bratislava by ale nestačila, a tak Korčoka nakopl nahoru úspěch v dalších velkých městech, ale také trochu překvapivě na konzervativním severu Slovenska. Liberál Korčok totiž vyhrál v řadě okresů katolické Oravy, Spíše a Liptova a zvítězil i v souboji o rodiště obou nejsilnějších kandidátů – okres Banská Bystrica.

Tady všude se ukázalo, že Korčokovi pomohli voliči katolického Křesťanskodemokratického hnutí, které ho po určitém váhání přece jenom podpořilo, i masa konzervativnějších venkovských křesťanských voličů, kteří před čtyřmi lety udělali premiéra z Igora Matoviče. Ten v póze „bobkového listu“ také kandidoval, ale dostal jen dvě procenta hlasů.

Podtrženo, sečteno: Korčok dokázal už v prvním kole využít všechny pro něj otevřené voličské prostory. To mu vyneslo překvapivý úspěch, ale tvoří to pro něj i velkou past pro druhé kolo. Papírově už totiž na rozdíl od svého rivala moc nemá, kde brát nové voliče pro druhé kolo.

Součty pro Pellegriniho

49,2 %. To je součet hlasů pro Petera Pellegriniho, Štefana Harabína a Mariana Kotlebu. Ukazuje, že téměř přesně polovina voličů na Slovensku v sobotu volila trio, které je jasným protipólem Ivana Korčoka. V tomhle čísle je pro opozičního kandidáta největší varování. Zároveň to ovšem znamená, že Ivan Korčok pro vítězství nutně potřebuje „pracovat“ s voliči zejména Štefana Harabína a ideálně je přesvědčit, aby většina z nich zůstala doma. Pellegrini pro ně je totiž přes příslušnost k vládními Ficovu táboru stále příliš liberální, prozápadní a tížit ho u extrémně nacionalistických voličů může i jeho nevyjasněná sexuální orientace. Výsledky ze středu a severu Slovenska navíc ukazují, že nacionalističtí voliči se v prvním kole k předsedovi parlamentu otočili zády a Pellegrini vyrovnal jen výsledek ficovského dvojlístku (Smeru a Hlasu) z loňských parlamentních voleb.

Na druhou stranu, ale nelze zavírat oči před tím, že ti harabínovci, kteří v druhém kole přijdou budou v drtivé většině (podle průzkumů z 90 procent) volit Pellegriniho. Tudy proto stále vede dost realistická cesta k Pellegriniho vítězství v druhém kole.

Kdo rozhodne?

Korčokův problém spočívá i v tom, že další propadlí kandidáti jsou dost slabí a na rozdíl od situace Zuzany Čaputové z minulých voleb žádný z nich není vysloveně prokorčokovský, pomineme-li Patrika Dubovského s 0,7 % hlasů. Exministr zahraničí potřebuje ale brát každý hlas, takže se musí domluvit i s excentrikem Matovičem a získat jeho dvě procenta. Expremiér se vidí jako bojovník proti ficovské mafii a existuje proto určitá šance na přímou podporu.

Hrát se bude i o 2 procenta nestranického exministra zahraničí a bezbarvého kandidáta Jána Kubiše, jehož rozhodování lze těžko předvídat.

Maďarská karta

Cenu zlata pro oba postupující do druhého kola budou mít ovšem necelá tři procenta kandidáta maďarské menšiny Krisztiána Forró. Slovenští Maďaři tradičně podporovali spíše liberální a nenacionalistické kandidáty, ale jejich největší strana, kterou zastupuje i tento kandidát, je nyní pod vlivem směru Viktora Orbána a vede třeba i stejnou písničku jako maďarský premiér ohledně Ukrajiny. Korčok mezi menšinovými maďarskými voliči bodoval už v prvním kole, během volebního večera jim poděkoval v maďarštině a část z těch, kteří přijdou za dva týdny, k němu může přivést i více nacionalistická kampaň na podporu Petera Pellegriniho.  Maďaři každopádně sehrají asi nejdůležitější roli ze všech dosavadních prezidentských voleb.

Faktor Fico

Peteru Pellegrinimu by teď měl pomoci slovenský premiér Robert Fico, který byl zatím v kampani spíše neviditelný. V sobotu večer ani nepřišel do volebního štábu koaličního kandidáta, kterého jeho strana Smer oficiálně podpořila. Fico by teď mohl sehrát klíčovou roli v mobilizaci proti „americkému“ Korčokovi, ale uvidíme, zda to bude chtít udělat. On totiž bude vítězem tak jako tak. Prohra Pellegriniho by byla nejenom sladkou tečkou za jeho nedávným „zrádcovským“ odchodem od Fica, ale také mocenským koncem jediného viditelného rivala ve vládním táboře. Opoziční prezident by byl malou komplikací, ale i potenciálním hromosvodem, na kterého se toho dá ze strany Ficovy vlády občas dost hodit.

Mobilizace

Slovensko každopádně 6. dubna čeká dosud nejvyrovnanější druhé kolo prezidentských voleb. Vyhrát mohou oba kandidáti a kdo zasedne v prezidentském paláci rozhodne mobilizace „nových“ voličů. Korčokův výsledek polil nadějí jeho tábor, a ten má šanci získat ještě část voličů, kteří v prvním kole zůstali doma nebo nepřijeli hlasovat z ciziny, včetně České republiky. Pellegrini bude strašit „pravicovo-liberálně-progresivním“ prezidentem, který zemi zatáhne do války a tím může zmobilizovat harabínovce i další voliče, kteří zatím nehlasovali.  Kdo bude v tomto úspěšnější, vyhraje. Lehce lepší karty má stále Pellegrini, dynamika souboje zase hraje pro Korčoka.