Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Zdroj: Reuters

Stanislav Balík: Co by se stalo, kdybychom nevstoupili do NATO

Česko si připomnělo 25 let vstupu do NATO. Protože stále existují politické síly, které naše členství i Alianci zpochybňují, můžete nastínit alternativní historii, co by se stalo, kdybychom nevstoupili?

Vraťme se někam do první poloviny devadesátých let, kdy se rozehrála česká karta vstupu do NATO. Stačilo tehdy málo na to, aby Západ zůstal obezřetný k armádě vystavěné ještě na komunistických základech. Vždyť když jsem už v době po vstupu ČR do NATO učil na tehdejší Vojenské akademii, byli mezi mými kolegy někdejší komunističtí politruci, předsedové celouniverzitní organizace KSČ v předlistopadové době apod. Kdo by se Američanům či Britům divil, kdyby s takovou armádou nechtěli mít nic společného?

Co by se tedy dělo? Zpočátku by zřejmě nic moc neprobíhalo jinak – ostatně i nové, postsovětské státy se postupně pokoušely emancipovat od ruského dohledu, přičemž to v devadesátých letech vůbec nevypadalo beznadějně. Vždyť ještě v roce 2005 Václav Klaus při návštěvě Ukrajiny pochválil její oranžovou revoluci a prohlásil, že podporujeme její uvažované členství v NATO a EU.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!