Vladimir Putin jako Adolf Hitler

Vladimir Putin jako Adolf Hitler Zdroj: ČTK; Koláž reflex.cz

Stanislav Balík: Putin a Hitler, Československo a Ukrajina - Vše jako přes kopírák

Během 15. března před pětaosmdesáti lety obsadila německá vojska i „pomnichovský“ zbytek českých zemí a Hitler je připojil k třetí říši. Vidíte nějaké paralely k současné agresi Ruska proti Ukrajině?

Je zarážející, že tzv. vlastenecká scéna, tedy ti, kteří se slovem „vlast“ zaklínají na každém kroku, aniž jim na ní skutečně záleží, nevidí až zarážející podobnosti mezi Československem koncem třicátých let a Ukrajinou současnosti. Anebo ji vidí, ale zapírají?

Vždyť je to situace jako přes kopírák. Vzhledem k Putinově velké zálibě v historii a k jeho silnému vztahu k Německu, v jehož východní části ostatně působil jako agent KGB, je možné, že se v Hitlerově postupu před Mnichovem přímo inspiroval.

Pomohlo mu v tom několik podobností. Tak jako Rusové považují Ukrajinu za svůj přirozený historický prostor a Ukrajince za neplnohodnotný národ, podobně to měli Němci s českými zeměmi a českým národem. Stejně jako na východní Ukrajině žijí etničtí Rusové, jejichž předci tam ale přišli až poté, co Stalin Ukrajinu zdecimoval uměle vyvolaným hladomorem, i nemalé části českých zemí byly osídleny etnickými Němci, jejichž předci tam přišli řízeně v rámci kolonizace.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!