Sněmovna projednávala manželství pro všechny. (28. 2. 2024)

Sněmovna projednávala manželství pro všechny. (28. 2. 2024) Zdroj: Blesk:Renata Matějková

Sněmovna projednávala manželství pro všechny. (28. 2. 2024)
Sněmovna projednávala manželství pro všechny. (28. 2. 2024)
Sněmovna projednávala manželství pro všechny. (28. 2. 2024)
Sněmovna projednávala manželství pro všechny. (28. 2. 2024)
Sněmovna projednávala manželství pro všechny. (28. 2. 2024)
15
Fotogalerie

Bartkovský: Osekat a zabetonovat. Hlasování o manželství pro všechny prohrála vláda. Vyhráli Babiš a Benda

Byla to bitva, která rozdělila sněmovnu navzdory stranické a koaliční příslušnosti. Tzv. manželství pro všechny spojilo liberální poslance z vlády i opozice v boji proti vlastním spolustraníkům. Výsledkem je kompromis, který vlastně moc nechtěl nikdo. I když si za finální hlasování braly kredit jak vládní koalice, tak opozice, vítězi jsou vlastně dva lidé. Andrej Babiš a Marek Benda.

Včerejší hlasování ve sněmovně o zrovnoprávnění LGBT+ osob v otázce manželství bylo velmi komplikované a chaotické. Pro původní návrh, tedy aby bylo manželství skutečně pro všechny, nebyla dostatečná podpora, a tak se objevilo několik pozměňovacích návrhů. S racionálním kompromisem přišlo hnutí STAN prostřednictvím poslance Josefa Cogana, které navrhlo to, po čem vlastně celou dobu konzervativní část sněmovny volala – stejná práva, ale jiný název. Záhy se ale ukázalo, že o rovná práva vůbec nešlo.

ODS přišla prostřednictvím poslance Karla Haase s návrhem – partnerství ano, ale přiznat jen drobná práva, zamezit adopcím i přiosvojení dítěte partnera. KDU spolu s hnutím ANO prostřednictvím svých poslanců Jiřího Navrátila a Heleny Válkové nabízely totéž, ale umožnit adopce. Byly tam ještě další dva návrhy, ale ty nebyly podstatné. A co se vlastně stalo?

V úvodu hlasování o pozměňovacích návrzích vystoupil zkušený sněmovní matador Marek Benda (ODS) s překvapivým nápadem změnit pořadí hlasovaní. Původně to totiž mělo být Cogan, Navrátil, Haas. Benda si s podporou celého hnutí ANO a SPD prohlasoval variantu Cogan, Haas, Navrátil, poslanci ANO totiž v kuloárech potvrdili, že budou hlasovat pro verzi Haase i Navrátila, a kdyby se okleštěnější návrh Haase prohlasoval, ostatní pozměňovací návrhy by se staly nevolitelnými. Začalo to tedy odmítnutím návrhu Josefa Cogana (stejná práva, jiný název).

Další kalkul ale konzervativnímu křídlu ODS nevyšel, ANO je v tom vykoupalo. Téměř všichni se u návrhu Haase (jiný název, žádné adopce, žádné přiosvojení, drobná práva ano) zdrželi nebo byli proti. Prohlasoval se tedy až návrh Navrátila (jiný název, žádné adopce, přiosvojení ano a drobná práva ano), pro který paradoxně hlasovala i ODS včetně Marka Bendy, který byl nakonec paradoxně proti zákonu jako celku. Proti byla i celá řada liberálních poslanců, protože zkrátka chtěli opravdové manželství pro všechny a nechtěli tento kompromis. Třeba předseda STAN Vít Rakušan, který konec kompromisů vyhlásil v diskutovaném videu. A jak je vidět, stále se toho drží. Debata na sociálních sítích ale ukazuje, že vysvětlit tento myšlenkový pochod je velmi složité.

Proč byl i přesto Marek Benda vítěz? Jako významný člen konzervativní části ODS ukázal spolu s poslanci KDU-ČSL, že mají oproti liberálním vládním poslancům převahu. Ignoruje přitom, že drtivá většina voličů vládní koalice manželství pro všechny toleruje v původním znění. Zbytečná kulturní válka odlákala další voliče hlavně koalici SPOLU. Ale to je mu zřejmě jedno. On se vždy do sněmovny nějak dostane, a jak kdysi řekl, voliči si stejně žádné změny nepřejí. Navíc ukázal, že ODS se neštítí spojit při hlasování s ANO a SPD, a to také není pro stranu Petra Fialy dvakrát pozitivní signál směrem ven.

Druhým vítězem je Andrej Babiš. Díky hlasům jeho hnutí to nakonec prošlo. Smečka jeho poslanců se pak na sociálních sítích jala téma pětikoalici ukradnout a pořádně je v jejich neschopnosti se dohodnout vykoupat. Je to úsměvné. Odhlasovaný návrh sice není ideální, ale pětikoalice zvládla za necelé dva roky práce alespoň toto. Babiš na to měl ve vládách 8 let a bylo mu to úplně jedno. Stejně tak jeho poslancům.

Konzervativní menšina ve společnosti si tak ve sněmovně prosadila svou, zákon osekali tak, aby nevypadali jako úplní homofobové z SPD. Jenže tím zranili mnoho lidí v naší společnosti, kteří se stále kvůli své sexuální orientaci cítí jako občané druhé kategorie. Bohužel, momentální podoba zákona je v Česku v roce 2024 při tomto rozložení sněmovny asi maximum možného. Bylo to buď toto, nebo na dalších x let vůbec nic. Zákon ale čeká ještě hlasování v senátu, kde určitě padne celá řada šílených výroků, a není jasné, jestli to druhá komora parlamentu nakonec nevrátí do sněmovny zpět. Pokud ale projde kompletním legislativním procesem, zabetonuje to debatu o “manželství pro všechny” na další řadu let.

Chci se ale vrátit k návrhu STAN Josefa Cogana. Právě hlasování o tomto bodu ukázalo, jak lichá a zbytečná byla debata s lidmi, kteří tak blahosklonně říkali: “Klidně si mějte stejná práva, ale nechte nám manželství.” Drtivá většina z nich lhala. I když nemám rád vytváření seznamů, tady na konci textu si jeden pozitivní dovolím. Toto jsou lidé, kteří chtěli ve sněmovně práva LGBT+ lidí skutečně narovnat: Všichni poslanci Pirátů, TOP 09 a STAN. Z ODS to byli Jana Černochová, Jiří Havránek, Eva Decroix, Martin Kupka, Martin Baxa a Zbyněk Stanjura. Z ANO to byli Helena Válková, Milan Wenzl, Eva Fialová, Robert Králíček, Ondřej Babka, Taťána Malá, Marek Novák a Jana Pastuchová. Z KDU pouze Tom Phillip, David Šimek a Marie Jílková. Z nezařazených pak Ivo Vondrák.