Spuštění Elektronického systému pro přihlášky na střední školy se odkládá

Spuštění Elektronického systému pro přihlášky na střední školy se odkládá Zdroj: Repro cermat.cz

V digitalizaci je Česko pro smích. Až se povede start velkého projektu bez problémů, bude to historická událost

Vypadá to, jako by Česká republika byla prokleta IT božstvem. Kdykoliv zde má dojít ke spuštění dlouho očekávaného elektronického systému, dostaví se zádrhel nebo soubor chyb, které start daného projektu oddálí či zpomalí. Dnes se do dlouhé řady podobných errorů zařadil i Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, který měl být spuštěn po půlnoci na dnešek. Zástupci společnosti Cermat sice veřejnost ubezpečili, že chyby v programu byly odstraněny a systém bude nejspíš již v pátek večer v pořádku, ale pachuť z tohoto kiksu zůstane. Navíc bude jen vodou na mlýn těm, kteří podobné digitalizační projekty odmítají.

Opencard, CRAB, eRecept, eNeschopenky, Rezervační systém na očkování proti koronaviru, MS2014+, systém pro výplatu sociálních dávek či na nákup dálničních známek. Asi takto vypadá soupis největších IT kiksů za zhruba poslední dvě dekády, které si tuzemská politická reprezentace zcela jistě nedá za rámeček. Přestože se jednalo o projekty v různých sférách, některé prvky měly společné. Bohulibé záměry tvůrců se nepodařilo naplnit, projekty v začátcích trpěly řadou much a technických komplikací nebo rovnou skončily ostudou.

Zda podobným fiaskem či ostudou skončí i Elektronický systém pro přihlášky na střední školy, se brzy dozvíme. Zástupci Cermatu tvrdí, že chyby jsou odstraněny, systém projde ještě několika testy a zítra už poběží. Ministr školství Mikuláš Bek se již veřejnosti a rodičům omluvil. Upřímně řečeno, nic jiného ani udělat nemohl. Opoziční trhači už si brousí zuby a tento lapsus prezentují jako další selhání Fialovy vlády.

I zdrženlivější lidé, kteří nehledají jakoukoliv záminku ke kritice vlády nebo konkrétní instituce, si však v této chvíli pokládají otázku, proč k této chybě došlo a kdo za to může. Přece jen ten systém nestál pár korun. Navíc na něm pracovali lidé, kteří se pohybují v jednom z nejlépe placených segmentů české ekonomiky. To je vizitka jejich práce a schopností. Co jejich profesní čest?

Šéf Cermatu Miroslav Krejčí na Radiožurnálu řekl, že systém se začal stavět až v říjnu a že tohle je důsledek. No a co? Koho to zajímá? Tak tu zakázku neměl Cermat brát nebo si měl své tvůrčí procesy nastavit tak, aby to stihl. Anebo měl zavčasu oznámit, že v daném termínu systém nedokončí a že děti budou tedy i letos posílat svoje přihlášky poštou. Ale neudělal to. Krejčí navíc přiznal, že během zátěžových testů došlo k některým kombinacím událostí, které před tím neproběhly (sic!). Tohle je reputační šrám jako Brno!

Doufejme, že v následujících dnech už systém poběží bez větších závad. Počáteční zakolísání však mohlo zcela logicky vnést neklid a nejistotu mezi některé rodiče. Ti potom všem nemusí opravenému systému už věřit a raději vše vyřeší papírově a postaru. V evidenci přihlášek tak může vzniknout chaos. Přestože na podání přihlášek je čas do 20. února, je možné, že tento termín bude ještě posunut.

Zpackaný start systému je dalším políčkem do tváře České republiky. Minimálně v Evropě si jistě všimnou, že se tu zase něco nepovedlo a opět to souvisí s digitalizací. Vzniklé potíže opět nahrají odpůrcům elektronizace veřejné správy a věcmi s ní souvisejícími. A těm ostatním budeme jen pro smích.