Debata bez cenzury v Sokolově: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (29.1.2024)

Debata bez cenzury v Sokolově: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (29.1.2024) Zdroj: ČTK / Kubeš Slavomír

Debata bez cenzury v Sokolově: Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) (29.1.2024)
Vít Rakušan na debatě s občany v Karviné (22.1.2024)
Vít Rakušan na debatě s občany v Karviné (22.1.2024)
Vít Rakušan na debatě s občany v Karviné (22.1.2024)
Vít Rakušan na debatě s občany v Karviné (22.1.2024)
10
Fotogalerie

Pavel Páral: Ministr vnitra Rakušan předvedl, že i Babiš má někdy pravdu

Když před nedávnem označil Andrej Babiš Rakušany za magory, byl z toho poprask a některá média u našeho jižního souseda se pozastavovala nad tím, co vlastně šéf české opozice chtěl sdělit. Nyní jim to poměrně srozumitelně vysvětlil Rakušan z Kolína na volebním mítinku v Sokolově (dříve Falkenau an der Eger).

Jeho prohlášení o tom, že vláda do konce volebního období hodlá vykoupit od minoritních akcionářů ČEZ jejich akcie v odpovědi na dotaz nějakého pána z lidu, lze těžko racionálně zdůvodnit, natož obhájit. A velmi neumělý a poněkud trapný pokus to druhý den dementovat jenom vše korunoval.

Vláda už skoro dva roky, od počátku ukrajinské války a energetické krize rozhoduje, co udělá s energetickým gigantem, v němž vlastní sedmdesát procent. Odkup zbytku akcií je nejdražší variantou a pochopitelně nejvíce vytouženou minoritními akcionáři. Ve hře jsou ale také různé varianty dělení firmy na státní část a privátní podnik nebo jen odprodej některých elektráren atd. Rozhodnutí je důležité nejen pro minoritáře, kteří by mohli ke svým akciím získat až padesátiprocentní přirážku, ale i pro budoucnost české energetiky. Je důležité pro rozhodování o výstavbě jaderných elektráren a hlavně o jejich financování.

Ve sněmovně navíc už rok leží zákon o obchodních společnostech, jemuž se říká Lex ČEZ, protože původně měl umožnit snadnější a pro stát výhodnější dělení energetické firmy, což narazilo na odpor legislativců i z vládních stran. Někteří ho interpretují jako protiústavní krok porušující vlastnická práva. Každá změna a posun v projednávání se projevují na kurzu akcií ČEZ. Jakákoli informace je nesmírně obchodně cenná.

Premiér přitom dva roky zpátky sliboval, že do loňského června bude jasno. Není jasno doteď. Tedy pokud nebereme vážně výroky ministra vnitra v Sokolově. Burza je vážně vzala, protože akcie ČEZ od rána vystartovaly prudce vzhůru po několikatýdenním poklesu. Možná by ale burzovní spekulanti měli být opatrnější. Jestliže Rakušan nechápe, že o určitých věcech se nemluví, protože to pak někoho stojí velké peníze, je otázkou, zda vlastně chápe, o čem se na koaličních jednáních vlastně mluví.

Každopádně pokud předseda STAN svým videem z volejbalové šatny o hře při zdi nakopl premiéra do kotníku, tak nyní se trefil ještě podstatně výš. A nejen to. Pokud si spanilé jízdy po krajích českých představoval jako cestu ke zvýšení volebních preferencí, tak mu právě předvedená nekompetentnost opravdu nijak nepomohla. O tom, že by dohled nad finančními trhy v ČNB měl jeho výroky vyšetřit a tvrdě pokutovat, pak není pochyb.

Video placeholde
Vít Rakušan - Už žádné politické taktizování. • Twitter @Vit_Rakusan