Video placeholde
Prezident Petr Pavel v Plzeňském kraji (23.1.2024)
Prezident Petr Pavel v Plzeňském kraji (23.1.2024)
Prezident Petr Pavel v Plzeňském kraji (23.1.2024)
Prezident Petr Pavel na jednání se zastupiteli Plzeňského kraje (23.1.2024)
Prezident Petr Pavel na jednání se zastupiteli Plzeňského kraje (23.1.2024)
11
Fotogalerie

Primátor Plzně za ANO se odmítl setkat s prezidentem. Babišovi lidé zjevně neskousli prohru svého šéfa

Prezident Petr Pavel dnes zahájil dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje. Jako při předchozích návštěvách jiných krajů se hlava státu setká s řadou regionálních politiků, významných osobností či podnikatelů a pochopitelně s občany. Na rozdíl od svého předchůdce Petr Pavel jezdí i do míst, kde mu nepochlebují, a je připraven si vyslechnout i kritiku. Primátor Plzně Roman Zarzycký z ANO mu ji však osobně netlumočí, protože se s prezidentem odmítl setkat.

Zarzyckému prý vadí, že se prezident Pavel chová jako „prezident pětikoalice“, a své nesetkání s ním zdůvodnil tím, že má na práci důležitější věci. Trochu to evokuje podobně duchaprosté vyjádření bývalého prezidenta Miloše Zemana, proč nepřišel na předávání státních vyznamenání 28. října loňského roku do Vladislavského sálu, které se už neslo v režii jeho nástupce.

Vzhledem k rozmanitosti politické mapy České republiky je realitou, že v jednotlivých městech či krajích vládnou lidé z různých politických stran. Není tady žádnou raritou, že host je z opačného politického tábora než hostitel a že oba mohou mít jiné politické názory či volební preference. Politici by měli být natolik profesionální, že se nad takovéto věci povznesou a udrží si při takových událostech nadhled. Zarzycký takový nadhled ale postrádá, a proto zareagoval tak, jak zareagoval. Petr Pavel se nad to zcela jistě povznese a nijak mu to náladu nezkazí.

Plzeňský primátor hlavě státu vyčetl, že podepsal valorizaci důchodů. Možná si mohl vymyslet lepší důvod. V minulosti se v této věci nikde nevyjadřoval. Možná si ji rychle nastudoval nebo si nechal ze stranického ústředí poradit. Jeho reakce spíš svědčí o tom, že členská základna v Babišově politické firmě ANO ani po roce neskousla porážku svého šéfa v loňské prezidentské volbě. Zajímavé pak je, že když šéfové ANO chtějí torpédovat něco z vládní agendy, lísají se k prezidentovi, jak jen mohou. Pokud jim nevyhoví, spustí hnojomety. Po takovém hloupém a netaktickém přešlapu, kterého se Zarzycký dopustil, se v budoucnu nemusí divit, že si to prezident bude pamatovat a vrátí jim to i s úroky.