Ceny potravin po novém roce šly dolů - ilustrační snímek

Ceny potravin po novém roce šly dolů - ilustrační snímek Zdroj: Archiv Blesku

Pavel Páral: Potraviny překvapivě zlevnily. Přicházejí lepší časy

Ostře sledovaná inflace prudce padá. Na první pohled se zdá, že pokles tempa meziročního růstu cen v prosinci ve výši 6,9 procenta není zase takový zázrak, když meziroční inflace byla o měsíc dřív 7,4. Při bližším pohledu a odfiltrování statistických kejklí s loňský úsporným tarifem, který inflaci letos na konci roku uměle a výrazně nadsazuje, už vidíme, že v ročním vyjádření se inflace propadla na 4,2 procenta a propad táhnou u nás potraviny. Letos už s vysokou pravděpodobností nebude zdražovat více než o tři procenta, plus minus několik desetinek.

Aktuální vývoj překvapil. Je opravdu velmi neobvyklé, aby v měsíci Vánoc a obžerství klesly ceny jídla o jeden a půl procenta oproti listopadu. Naposledy zlevňovalo v prosinci jídlo v roce 2020 při tvrdých uzávěrách kvůli covidu.

Letos se tak stalo plně klasicky a učebnicově tím, že lidé omezili nákupy a dál narostly nákupní zájezdy za hranice. Předvánoční prohlášení obchodníků o tom, že dodavatelé jim zdražují a oni budou muset od ledna zvednout ceny o deset procent, tak dostalo nový smysl. Obchodníci se snaží tento trend zastavit a moc se jim to naštěstí nedaří.

Trendu zlevňování nahrála i levnější ropa a klesající ceny pohonných hmot, které sice svůj sestup zpomalují, ale pořád se na ty totemy docela dobře kouká.

Ještě si sice musíme počkat na lednová čísla, která vždy předurčují vývoj na celý rok, protože firmy nasazují nové ceníky a začínají platit nové smlouvy. Nicméně v situaci, kdy se za aktuální ceny neprodává zrovna snadno, si jejich šéfové toho moc nedovolí. S vysokou inflací posledních dvou let se tak můžeme definitivně s úlevou loučit. Nadělala spoustu škody, a to nejen na úsporách lidí a na jejich životní úrovni. Rostoucí ceny vážně poškodily celou ekonomiku. Její schopnost růst a investovat do budoucnosti.

Nyní už viditelně porostou reálné mzdy, protože zvýšení platů, s nímž počítá většina zaměstnavatelů, nepožere obratem zdražování. Neporostou všem a všude. Ale snad se začne zlepšovat ta pochmurná nálada ve společnosti. Poptávka, nejen ta v supermarketech, začne růst a nebude vyvolávat růst cen, ale zdravé zvyšování produkce. Po covidu a inflační horečce takovou dobu v Česku už opravdu potřebujeme.

Přichází ale i čas s odstupem a dostatkem potřebných čísel diskutovat o tom, odkud inflace přišla a zda ti, co jí měli v příchodu zabránit a poté jí čelit, udělali opravdu všechno, co bylo potřeba. Potřebujeme to vědět ne kvůli tomu, abychom někoho pranýřovali a trestali, ale abychom se podobným chybám dokázali v budoucnosti vyhnout. Inflace není nikdy žádná morová rána. Vždy si ji vyvoláme jen sami svým rozhodováním.