Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Foto Blesk - David Malík

Bohumil Pečinka: Politická nestrana. Všichni mluví o nové straně, ale nikde žádná není vidět

S novou politickou stranou se to má jako s paní Columbovou – všichni o ní mluví, ale nikdo ji zatím neviděl.

A přece se tu mezi námi někde vznáší, jen nikdo neví, kdy a kde se objeví, aby vyšla vstříc zklamaným nadějím a přinesla vykoupení za skutečné nebo domnělé hříchy Fialovy vlády. Tak by se s nadsázkou dala popsat atmosféra v části české nebabišovské veřejnosti.

Éra nárokovosti

Je to složitá rovnice, vytvořit takovou stranu. Asi jako když šéfkuchař Pohlreich chce dát tradičním českým jídlům modernější tvář, ale nesmí zapomenout na hodně tuku. Co je k tomu třeba za ingredience?

Mentalitou téhle doby je nárokovost všech společenských skupin. Česko A chce mít prosperující a svobodný stát, a navíc funkční veřejnou správu a školství. Česko B zase víc klasického přerozdělování. Jak může nová politická strana vzniknout?

Schwarzenberg 2024

Jednak z okruhu přátel a spojenců Miroslava Kalouska. On sám to nevyloučil ani v podcastu Porada Echa. Bohužel zde působil jako obchodník s prošlým zbožím, když za jednotící heslo navrhoval rozpočtovou odpovědnost. To je samozřejmě slogan pro každou dobu, asi jako varování matky, aby uřícené dítě nepilo studenou vodu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!