Herec Gérard Depardieu (74)

Herec Gérard Depardieu (74) Zdroj: Foto Aha! – D. Kundrát, T. Camus

Gérard Depardieu
Gérard Depardieu
Sophie Marceau a Gérard Depardieu
Gérard Depardieu v roce 1974
Andie MacDowell s Gérardem Depardiuem
9
Fotogalerie

Herec Gérard Depardieu ve víru sexuálních deliktů. Léta se chová jako zrůda a navíc podporuje diktátory 

Na Gérarda Depardieu (75), nejznámějšího francouzského herce posledních let, který natočil přes 200 filmů, se sypou problémy ze všech stran. Poté, co před lety podpořil obludné režimy v Rusku, Severní Koreji, na Kubě nebo v Čečensku, je teď proti němu vedeno vyšetřování kvůli mnoha obviněním ze znásilnění, sexuálního napadení a obtěžování. Depardieu tvrdí, že je nevinný, jeho advokáti a příznivci říkají, že probíhá „veřejný lynč“ jen proto, že je slavný a že u toho není dodržována presumpce neviny. Od herce, který se objímal po světě s diktátory a choval se k některým ženám jako zrůda, zní ale jeho obrana nepřesvědčivě.

Před měsícem francouzská veřejnoprávní televize France 2 odvysílala ve svém investigativním pořadu Complément d'Enquête (dá se přeložit jako Dodatečné vyšetřování) zatím nezveřejněné záběry z cesty herce Gérarda Depardieu do Severní Koreje v roce 2018. Dokument ho například ukazuje při návštěvě jezdeckého centra, kde jezdí na koni desetiletá dívka. Když se dítě prohání kolem ohrady, učiní Depardieu několik oplzlých poznámek, včetně toho, proč ženy získávají sexuální potěšení z jízdy na koni. Herec také opakovaně uvádí do rozpaků svou severokorejskou tlumočnici poznámkami jako například: „Vážím 124 kilo. Bez erekce. S erekcí mám 126 kilo.“ Při jiné příležitosti tlumočnici sahá na zadek a jindy říká: „Mám ve slipech trám.“ U toho jen připomeňme, že Gérard Depardieu byl v roce 2018 v Severní Koreji jako VIP host na oslavách 70. výročí založení KLDR, což je jeden z vůbec nejodpornějších a nejzločinnějších režimů na světě.

Dokument ve francouzské televizi ale popsal i mnoho dalších kauz, které souvisí s tím, že Gérard Depardieu (mimochodem, v některých českých médiích se před několika měsících objevilo, že herec má mladší milenku v Česku, za kterou jezdí) je obviněn mnoha ženami ze znásilnění, sexuálního napadení a obtěžování. Například v roce 2018 a 2020 byl na základě stížnosti herečky Charlotte Arnouldové soudně vyšetřován pro podezření ze znásilnění. Nejdříve byl případ odročen, pak ovšem znovu otevřen. Depardieu prohlásil, že k sexu došlo, ale se souhlasem herečky. Další případ byl zahájen loni, kdy herečka Hélène Darrasová obvinila Depardieu, že ji v roce 2007 osahával při natáčení filmu Disco. Prokuratura ale uvedla, že věc může být odložena, protože je promlčena. Loni v dubnu se pak objevilo tvrzení dalších 13 žen, které Depardieu obviňují z nevhodného chování. Pařížská prokuratura také vyšetřuje sebevraždu herečky Emmanuelle Debeverové, kterou našli počátkem loňského prosince utopenou v řece Seině a která předtím tvrdila, že ji před desítkami let herec sexuálně napadl. Zda neunesla velkou mediální pozornost upřenou na svoji osobu, kterou tím vyvolala, je otázkou.

Různé organizace a instituce po celém světě kvůli obviněním dávají od slavného herce ruce pryč. Některé televize v Evropě přestaly vysílat filmy, ve kterých hraje. Loni v říjnu Depardieu reagoval na všechny kauzy otevřeným dopisem pro francouzský deník Le Figaro. „Celý život jsem byl provokativní, přehnaný, občas hrubý… Často jsem dělal to, na co si jiní netroufli: testoval jsem hranice, otřásal uznávanou moudrostí... Ale nejsem násilník ani predátor.“ Objevil se i dopis 60 francouzských umělců a intelektuálů, který se herce zastal a tvrdí se v něm, že je to vlastně hon na slavnou osobnost. Prezident Macron u toho odmítl návrhy, aby mu odebral nejvyšší státní vyznamenání Řád čestné legie a v televizi prohlásil, že Francie je na „skvělého herce hrdá“. Tím si ovšem Macron skutečně nepomohl, naopak. Navíc po odvysílání dalších výpovědí žen některé celebrity svoji podporu pro Gérarda Depardieu odvolávají.

Podobných tvrzení proti tvrzení v případě obvinění ze sexuálních deliktů jsme zažili v posledních letech u slavných osobností hodně (u nás v případě politika Dominika Feriho či psychiatra Jana Cimického), ale v mnoha případech se pak ukázalo, že ženy, které se ozvaly, měly pravdu. V případě Depardieu jde ale i o to, že to je ve Francii mimořádně významná figura, která se stále těší obrovské popularitě a byl to jakýsi svatý, kterému bylo dovoleno i to, co bylo ostatním zapovězeno. Zdá se ale, že tento postoj se začíná postupně hroutit.

Přitom Gérard Depardieu se i v jiných věcech chová léta jako naprostá lidská zrůda. A tam o tom existují mnohé důkazy. Zejména jeho styky s odpornými diktátory jsou pověstné.

Proradný politický diletant

Ruského diktátora Vladimira Putina herec Depardieu několikrát označil jako svého přítele. Putin mu v roce 2013 udělil ruské občanství, aby pomohl herci vyhnout se ve Francii placení vysokých daní. Depardieu se s Putinem scházel v jeho soukromých sídlech (třeba v Soči), což není u ruského vládce nijak obvyklé. Herec také tvrdil, že Putin mu „dává lekce z geopolitiky“. Asi proto Depardieu pak říkal, že vliv USA na svět „je zhoubný“ a že americký Pentagon vytvořil virus HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Po okupaci Krymu v roce 2014 na filmovém festivalu v Litvě francouzský herec řekl, že „Ukrajina je jen část Ruska“. Z tohoto naprosto nehorázného a nesmyslného tvrzení ustoupil až v roce 2022, kdy odsoudil válku, kterou proti Ukrajině Rusko rozpoutalo.

Čečenského islamistického masového vraha Ramzana Kadyrova, který byl a je zapleten do mučení, brutálního porušování lidských práv a zabíjení, pak označil Depardieu za „velmi blízkého přítele“, byl v roce 2011 na oslavách jeho narozenin a o dva roky později se potkali v čečenském Grozném opět. To zde Depardieu natáčel film.

Depardieu se několikrát potkal i s kubánským diktátorem Fidelem Castrem. „Poprvé jsem ho potkal v roce 1992, když jsem mu udělal paštiku,“ řekl herec a dodal: „Také rád jí a je velmi zvědavý na jídlo. Je to přítel a já s ním a s Raúlem (bratr Fidela a bývalý kubánský prezident – poznámka autora) chodím na lov.“

O cestě do Severní Koreji jsme již hovořili. Francouzský herec má prostě v případě despotů dlouhou a mimořádně hanebnou historii.

Nelze ho omlouvat

V roce 2014 vydal nejslavnější francouzský herec současnosti Gérard Depardieu upřímnou autobiografii Ca s'est fait comme ca (česky vyšla pod názvem Prostě je to tak a byla kritiky i čtenáři většinou chválena), která více odhalovala muže s velmi malým morálním kompasem. V knize se přiznal, že byl dětskou prostitutkou, zlodějským násilníkem i vykradačem hrobů. Je také známým opilcem, který mnohokrát boural se svojí motorkou. Všechna podobná tvrzení ale jeho příznivci berou jako nedílnou součást sice kontroverzního, ale vynikajícího umělce, a proto je mu potřeba odpustit. Odpustit ale lísání se k diktátorům a nevhodné chování k ženám, nelze, protože Depardieu se chová často jako naprostá zrůda. To nějakých 200 filmů nespraví.